Viața de zi cu zi în întreaga lume se schimbă dramatic, pe măsură ce țările și guvernele aplică diverse metode pentru a opri răspândirea coronavirusului și, în același timp, să permită societății să funcționeze într-o oarecare măsură.

Multe națiuni testează forme diverse de reducere a restricțiilor, fără a provoca un nou val de infecții, în timp ce altele aplică strategii radicale pentru a opri creșterea numărului de îmbolnăviri.

Iată câteva dintre metodele cele mai neobișnuite identificate de jurnaliștii CNN.

Doi metri distanță între băncile din școli, în Danemarca

În multe țări, școlile vor fi cele care se vor deschide prima dată, astfel încât părinții vor putea să se întoarcă la muncă, iar copiii își vor relua educația.

Danemarca arată cum se poate face acest lucru, începând cu elevii de până în 12 ani. Curțile școlilor au fost împărțite în secțiuni, cu bandă, iar orele sunt susținute pentru un număr mai mic de elevi, astfel încât băncile pot fi așezate la doi metri distanță una de alta. Copiii ajung la școală și iau pauze la intervale eșalonate, se spală pe mâini la sosire și la fiecare două ore și rămân afară cât mai mult posibil. Toate suprafețele, inclusiv obiectele sanitare și clanțele ușilor, sunt dezinfectate de două ori pe zi.

Și Cehia a început redeschiderea treptată a unităților de învățământ. Primii care au reînceput cursurile sunt studenții din anul terminal.

Carduri de imunitate

Chile va începe să emită carduri de imunitate săptămâna aceasta pentru persoanele care s-au vindecat de Covid-19, potrivit unui anunț făcut luni de către oficialii din sănătate. Așa-numitele „carduri Covid” vor fi emise persoanelor testate pozitiv și care au dat semne de recuperare, în urma unei carantine de 14 zile.

Matt Hancock, oficial britanic din domeniul sănătății, a declarat la începutul acestei luni că Marea Britanie analizează ideea unui „certificat de imunitate” sau pașaport, pentru a li se permite celor care au anticorpi să „revină la viața normală”.

Carantina de weekend

Turcia a aplicat carantina doar în weekend-uri, iar starea de asediu de 48 de ore afectează trei sferturi din populația din 31 de provincii.

În cursul săptămânii, regula de izolare la domiciliu se aplică numai celor cu vârsta sub 20 de ani sau peste 65 de ani. Teoretic, toți ceilalți cetățeni au voie să iasă, deși multe întreprinderi mici sunt închise, restaurantele sunt deschise doar pentru livrări, iar băncile au program redus.

Populația Navajo din Arizona a adoptat, de asemenea, carantina de weekend, în timpul căruia membrii comunității nu au voie să își părăsească casele.

În Libia, oamenii pot ieși din case doar între orele 7:00 și 12:00, iar magazinele sunt deschise doar în acest interval.

Restricții în funcție de vârstă

Turcia nu este singura țară care a decis să restricționeze ieșirile în funcție de vârstă. În Suedia, persoanele de peste 70 de ani au fost rugate să rămână acasă. La începutul acestei luni, cercetătorii de la Warwick University din Marea Britanie au propus ca persoanele cu vârste între 20 și 30 de ani, care nu locuiesc cu părinții, să fie primele care ies din izolare.

Carantina în funcție de sex

Președintele peruan, Martin Vizcarra, a anunțat pe 2 aprilie că adoptă o măsură în funcție de sexul persoanelor, pentru că detectarea vizuală a celor care încalcă regulile ar fi mult mai ușoară. Astfel, în zilele de luni, miercuri și vineri, doar bărbații pot ieși afară, iar femeile, în zilele de marți, joi și sâmbătă.

Panama face acest lucru începând cu 1 aprilie. Unele orașe din Columbia, inclusiv capitala Bogota, permit, de asemenea, bărbaților și femeilor să părăsească domiciliul în zile diferite.

Supraveghere video și drone vorbitoare

Mai multe țări folosesc drone pentru a monitoriza cetățenii aflați în izolare sau carantină. Autoritatea Națională de Aviație Civilă din Italia (ENAC) a autorizat utilizarea dronelor pentru a monitoriza circulația cetățenilor încă din luna martie.

În Australia, începând cu luna aceasta, survolează „dronele pandemice” care „monitorizează temperatura, ritmul respirator și cardiac și detectează oamenii care strănută sau tusesc în mulțime”.

China și Kuweit au folosit „drone vorbitoare” pentru a-i soma pe oameni să se întoarcă acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here