Mesajul transmis de Putin României. Cristian Diaconescu: „Este o prudentă semideschidere a ușii”

Președintele Vladimir Putin a transmis, marți, că Moscova este deschisă unui dialog cu România, pentru dezvoltarea unor „relații reciproc avantajoase”, și a spus că vede un potențial bun de cooperare în regiunea Mării Negre. 

„Declarația lui Vladimir Putin este o declarație de întâmpinare a unui ambasador, Cristian Istrate, reprezentantul României, cu foarte mare experiență în zona diplomatică. Este o prudentă semideschidere a ușii, de remarcat, din partea președintelui Putin. Așa a primit, evident, evaluarea pe care Ministerul de Externe (de la Moscova – n.r.) a făcut-o în ceea ce privește discursul la primirea originalelor scrisorilor de acreditare”, a comentat miercuri seara, la Digi24, fostul ministru de externe al României Cristian Diaconescu.

„Într-adevăr, Cristian Istrate, înainte de a fi la post la Moscova, a fost la OSCE la Viena și acolo a avut, din perspectiva României, o poziție extrem de echilibrată în legătură cu jocurile, inclusiv în ceea ce privește Federația Rusă și Asia Centrală. Aș interpreta din această cheie și este un anume tip de mesaj, de disponibilitate, arătând că la un moment dat, eventual, niște pași pe care diplomația românească i-ar face în direcția Federației Ruse ar putea fi întâmpinați chiar de la cel mai înalt nivel cu un anume tip de disponibilitate”, a arătat Cristian Diaconescu.

„Dar aș fi extrem de prudent din acest punct de vedere și dacă îmi permiteți o evaluare personală, cred că este un anume semnal în legătură cu capacitatea lui Cristi Istrate de a intermedia din poziția de ambasador un început de dialog”, a adăugat fostul șef al diplomației.

Pe de altă parte, nu este întâmplător că Vladimir Putin a vorbit și despre regiunea Mării Negre, pentru că problema fundamentală este să stabilim între Moscova și București o agendă, a menționat Cristian Diaconescu.

„Așa, se pot întâlni față în față politicieni, diplomați – sigur, respectând anumiți parametri care țin de sistemul de sancțiuni instituit, adică nu cu oricine din Federația Rusă te poți întâlni, pentru că există anumite reguli pe care le-am hotărât încă din 2014 în NATO și Uniunea Europeană. Faptul că Federația Rusă menționează Marea Neagră (este semnificativ – n.r.) – până acum a refuzat orice discuție cu România pe acest subiect. Deci, ei nu vor să pună pe agendă: Marea Neagră, Republica Moldova, Ucraina sau scutul antirachetă. Din această perspectivă, preferă să transmită doar mesaje directe critice sau peste capul României unor alți parteneri”, a dezvăluit fostul ministru de Externe.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here