Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui, are 20% din firma Muntenia Global Invest S.A, controlată majoritar de familia sa. Tot la Muntenia Global Invest este acționară și compania privată Metroul S.A.. Aceasta din urmă a aplicat în luna decembrie pentru un grant de investiții în cadrul Măsurii 3, schema de ajutor de stat pentru afacerile afectate de pandemia de COVID-19 aprobată chiar de Ministerul Economiei, condus de Năsui. Acesta, acuză, într-un mesaj pe Facebook, „atacuri” ale „mafiei din sistem”, după ce în presă s-a scris despre această combinație, scrie Digi24. Ministrul susține că delegarea atribuțiilor cu tot cu companiile din subordine este un lucru „normal” și că „toți miniștrii fac asta”.

„O nouă zi, un nou atac josnic. Să debranșezi grupurile de interese de la banii de la stat nu e greu. (…) Azi citesc și mă minunez. O firmă care este acționar 0.061% într-o firmă în care sunt și eu acționar (trecută în declarația de avere din 2016) a aplicat la măsura 3 cu o zi după ce a fost lansată măsura, pe 4 decembrie. (…) Pe 24 decembrie am avut prima zi de mandat. (…) În final, firma este complet neeligibilă. Este pe locul 2.174, adică are fix 1.643 de firme înaintea sa până la a fi eligibilă.”, a scria Năsui, pe Facebook.

Libertatea a scris joi despre firma Metroul S.A., acționară împreună cu ministrul economiei, Claudiu Năsui, la o altă firmă a familiei demnitarului USR, Muntenia Global Invest S.A, a aplicat pentru granturile de ajutor de stat, cele care au stârnit o puternică polemică publică și reclamații la DNA chiar din partea ministrului. Aplicația a fost pentru același program pentru care ministrul a depus plângere la DNA, anunțând că suspectează fraude. 

Întrebat dacă nu consideră că există un conflict de interese în condițiile în care o firmă acționară într-o firmă a unui ministru participă la un concurs de finanțări acordate de ministerul condus de acel demnitar, Năsui a răspuns: „Nu e conflict de interese, nici măcar în limbaj comun.”

Firma a aplicat înainte ca eu să ajung ministru. Ce puteam să fac? Să cer tuturor firmelor cu legături sau unde familia mea are acțiuni să se retragă din proces?”, a declarat ministrul pentru Libertatea.

*”Am delegat fix ce au delegat și alții înaintea mea

În legătură cu delegarea atribuțiilor de ministru către secretarii de stat, Claudiu Năsui susține că este „normal” și că „toți miniștrii fac asta”. 

Am delegat fix ce au delegat și alții înaintea mea și fix ce deleagă și alții în ministerele lor acum”, a scris Claudiu Năsui, într-un mesaj pe Facebook.

Acesta acuză „atacuri” ale „mafiei din sistem”. 

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a semnat mai multe ordine prin care și-a transferat o bună parte din atribuții către trei secretari de stat. Astfel, aceștia au puterea de a aviza, de a aproba, de a semna în numele ministrului toate actele normative care țin de domeniile pe care le-au primit.

Potrivit ordinului de ministru, actele normative fac referire la companii din subordinea ministerului, dar și la direcții precum Direcția Generală de Investiții Străine, Direcția Resurse Minerale Neenergetice, Direcția de Turism, Direcția Generală IMM și Mediul de Afaceri, Direcția Generală Comerț Exterior sau Direcția Generală Afaceri Europene.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here