Milionarul cu Jaguar care a ucis un bărbat pe trecerea de pietoni, la Cluj, a cerut să i se ridice interdicţia de a şofa timp de doi ani

Daniel Dumitraş, omul de afaceri clujean care, aflat la volanul unui autoturism Jaguar, a ucis un bărbat pe trecerea de pietoni, a cerut instanţei de apel să elimine pedeapsa complementară de anulare pe timp de doi ani a permisului de conducere. 

Inițial, acesta a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare și a primit interdicția de a șofa pe o perioadă de doi ani, decizie pe care a contestat-o.

În motivarea apelului s-a arătat că în raport cu persoana inculpatului, circumstanţele producerii accidentului, nu se impune luarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce. De altfel, din analiza istoricului inculpatului rezultă că acesta nu are alte abateri la legea circulaţiei, pe parcursul procesului penal nu a solicitat prelungirea dreptului de a conduce, iar ca o consecinţă a condamnării, implicit, va opera anularea permisului de conducere pe o perioadă de 1 an de zile, neexistând niciun risc de reiterare a vreunei fapte ce încalcă normele legale şi sociale”, se arată în motivarea înaintată de Dumitraș Curţii de Apel Cluj, scrie Adevărul.ro.

Cererea sa a venit în condiţiile în care de multe ori pe parcursul procesului a arătat că regretă ceea ce a făcut. 

Instanţa a decis, însă, zilele trecute, să majoreze pedeapsa primită în prima instanţă de milionar: a mărit la cinci ani perioada în care acesta va rămâne pieton, dar şi pedeapsa de închisoare cu suspendare, potrivit Adevărul. 

Daniel Dumitraş a fost condamnat în primă instanţă, de Judecătoria Cluj, pentru omor din culpă, în urmă cu câteva luni, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementare de anulare pe timp de 2 ani a carnetului de conducere.

Milionarul a accidentat mortal, în vara anului 2019, un tânăr care se afla pe trecerea de pietoni.  

În motivarea sentinţei Judecătoriei Cluj este prezentată mărturia lui Dumitraş: „A recunoscut săvârşirea faptei şi a descris împrejurările în care a avut loc, declaraţia sa coroborându-se cu celelalte mijloace de probă existente la dosarul cauzei. Acesta a precizat că în momentul în care a efectuat virajul la stânga pentru a ieşi cu autoturismul marca Jaguar din parcarea restaurantului Coratim nu a observat pietonii care erau angajaţi în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, a simţit doar o uşoară vibrare a maşinii şi imediat a văzut că o persoană din partea stângă a maşinii a început să urle.”

Toate părţile implicate în proces au declarat apel la hotărârea instanţei clujene. Daniel Dumitraş a încercat să obțină anularea pedepsei complementare de a nu mai putea conduce maşina timp de doi ani.

Curtea de Apel a reţinut, însă, că, având în vedere „modul în care infracţiunea s-a săvârşit şi culpa gravă a inculpatului, o pedeapsă îndreptată spre minimul special nu este suficientă pentru realizarea scopului acesteia, mai ales că modalitatea de executare este una neprivativă de libertate, sens în care se impune majorarea acesteia, a termenului de supraveghere a suspendării, dar şi a duratei pedepselor complementare”.

Astfel, instanţa a stabili că Dumitraş nu va mai conduce timp de cinci ani autoturisme şi a majorat perioada de închisoare cu suspendare la trei ani, plus patru ani termenul de supraveghere.  „Curtea apreciază că aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi, inclusiv dreptul de a nu conduce vehicule este justificată în cazul inculpatului, aceasta fiind menită să-l facă să conştientizeze consecinţele faptei sale, necesitatea unor restrângeri pe o durată mai mare de timp fiind proporţională cu gravitatea acuzaţiei şi persoana sa, dar se impune şi prin prisma atenţionării celorlalţi conducători auto asupra unor astfel de sancţiuni în cazuri similare”, au mai precizat judecătorii.

Societatea de asigurare a cerut diminuarea daunelor pentru familia victimei, dar instanţa le-a menţinut. Familia va primi despăgubiri de peste 330.000 de euro de la compania de asigurări. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here