Cine sunt procurorul general, șeful DIICOT și șeful DNA

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Ministerul Justiţiei a anunțat, marți, rezultatele procedurii pentru desemnarea procurorului general (Gabriela Scutea) şi a procurorilor şefi de la DIICOT (Giorgiana Hosu) şi DNA (Crin Bologa). Propunerile vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului.

În declarația de presă de marți dimineață, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a arătat că nu a dorit să facă experimente. „Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente”, a declarat Predoiu.

„Voi înainta propunerile către CSM – Secţia de procurori în vederea avizării în termenul anunţat iniţial de Ministerul Justiţiei, respectiv mâine, 22 ianuarie”, a adăugat ministrul Justiției. 

De departe cele mai multe laude și le-a atras procuroarea Gabriela Scutea, noua șefă a Parchetului General. A avut cel mai bun proiect de management, cea mai bună prestație și este foarte bine cunoscută la Bruxelles, a subliniat Cătălin Predoiu.

Procuroarea Gabriela Scutea vine de la Parchetul Curții de Apel Brașov.

 • A fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada controverselor legate de adoptarea OUG 13 de către Guvernul Grindeanu. G4Media scria că s-a numărat printre specialiștii care i-au recomandat lui Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței.
 • Un „time-out” care practic s-a dovedit a fi de bun augur întrucât în acea perioadă au izbucnit protestele de stradă care au convins Cabinetul Grindeanu să facă un mare pas înapoi și să anuleze OUG 13 prin adoptarea OUG 14.
 • Gabriela Scutea a mai deținut funcția de adjunct al procurorului general al României, în mandatul Laurei Codruța Kovesi. Timp de trei ani, în intervalul 2013-2016, a deținut postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană.
 • „Ca procurori, consider că obiectivul nostru este acela de a găsi căile prin care rolul constituțional să fie mai bine exercitat, de aceea compararea viziunilor cât mai multor colegi procurori despre funcționarea instituției nu poate fi decât benefică”, a scris Gabriela Scutea, la înscrierea în cursa pentru șefia Parchetului General.
 • Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, i-a retezat șansa de a deveni procuror general, în primăvara lui 2019, când i-a respins candidatura. La fel s-a întâmplat și când s-a înscris pentru șefia DNA. Gabriela Scutea a fost un critic al modificărilor aduse de PSD-ALDE la legile justiției, fiind unul dintre magistrații care au protestat și în stradă, la Bruxelles.

Procuroarea Giorgiana Hosu a condus interimar DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, cerută de președintele Klaus Iohannis, pe fondul scandalului „Caracal”.

 • Tot ca interimar a mai condus DIICOT și după demisia ALinei Bica, în 2015, arestată preventiv la acea dat pentru abuz în serviciu.
 • Giorgiana Hosu a mai candidat pentru șefia Parchetului anti-mafie în acel an, dar fără succes. La vremea respectivă, procuror-șef al DIICOT a devenit Daniel Horodniceanu.
 • Hosu a instrumentat dosare precum cele ale lui Sorin Beraru, om de afaceri israelian condamnat ulterior la șapte ani de închisoare. a Mai lucrat dosarul lui Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, da rși pe cel al lui Omar Hayssam. Acesta din urmă, implicat în răpirea a trei jurnaliști români în Irak, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Procurorul Crin Bologa a preluat șefia DNA Cluj la vârsta de 33 de ani.

 • Are 46 de ani și a deținut funcția de adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
 • Într-un interviu pentru „Adevărul„, în 2018, Bologa mărturisea că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2003, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două braţe si capul unui bărbat. Potrivit acestuia, complexitatea cazului a fost dată de faptul că nu se ştia dacă este vorba despre una sau două victime.
 • A calificat modificările aduse legilor justiției drept „o agresiune asupra posibilităţii procurorilor de a-şi face datoria”.
 • Crin Bologa a absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, în 1995. Ca procuror, a început la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, iar între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. A condus DNA Cluj până în 2008. În 2009, a preluat şefia Secţiei Judiciar, până în 2013. În acel an a fost numit prim-procuror al judeţului Sălaj, funcție pe care a ocupat-o până în 2018 (când i-a expirat ultimul mandat). De atunci, a rămas adjunct al instituției.

Context

Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 decembrie 2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacanţe de conducere, respectiv: Procuror  general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procuror şef  al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Selecţia s-a făcut în condiţiile prevăzute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost admişi la interviu Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu. Aceştia au susţinut interviul, în perioada 14 – 15 ianuarie. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, după interviuri, că toţi candidaţii au demonstrat profesionalism şi valoare şi că urmează deliberarea cu privire la tipul de lider necesar, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în ultimii 10-15 ani în Ministerul Public şi ceea ce e de făcut în următorii trei ani.

”Respect pentru toţi candidaţii! Au demonstrat profesionalism şi valoare atât la interviu, cât şi la lucrările scrise. Parchetele şi justiţia au nevoie în continuare de ei în prima linie, dincolo de rezultatul selecţiei. Sper ca cei care nu vor fi propuşi pentru numire, să nu uite cele de mai sus. Acum, după ce s-a lămurit că toţi îşi cunosc meseria de procuror şi au vocaţia de lider, urmează, mai întâi, deliberarea cu privire la ce tip de lider este nevoie, în funcţie de ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în ultimii 10-15 ani în Ministerul Public şi ceea ce este de făcut în următorii 3 ani şi mai bine în Ministerul Public”, a scris Predoiu pe Facebook.

La şefia DNA aspiră cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru. Aceştia au susţinut joi interviurile. 

Pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au susţinut interviul Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a acestuia, la data de 21.01.2020.

Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii.

Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Încă din 15 noiembrie, Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa Pentru Justiţie” au cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

Foto: INQUAM/Ilona Andrei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here