Ministerul Sănătății, despre noua tulpină de Covid: Încă nu a fost confirmată în România

Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății.

Reacția MS vine după ce, tot duminică, un reprezentant al Institutului ”Matei Balș” a declarat că două probe de detectare ale infecției cu noul coronavirus au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum.

O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, explică Ministerul Sănătății într-un comunicat.

În privința suspiciunii că noua tulpină a virusului ar fi prezentă la un pacient care s-a întors recent în România, purtătorul de cuvânt de la Institutul „Matei Balș” a precizat că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

La rândul său, Grupul de Comunicare Strategică a făcut următoarele precizări:

În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here