Ministerul Sănătății interzice exportul paralel de citostatice. Risc de infringement

Ministerul Sănătății a decis să suspende temporar – pentru 6 luni – exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România, a anunțat vineri ministrul Sorina Pintea. În total, 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de 6 luni. Exportul paralel reprezintă o cauză a riscului de dispariție pentru 46% din medicamentele oncologice din România, arată un raport realizat în anul 2018 de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.

Potrivit proiectului de Ordin al Ministerului Sănătății, cei care vor încălca reglementarea riscă amenzi cuprinse între 50.000 de lei și 100.000 de lei.

Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun, a scris HotNews.ro

Lista completă, aici

România a fost în procedură de pre-infringement în 2015 după o decizie similară a Ministerului Sănătății. Atunci, Comisia Europeană a intervenit pentru anularea interdicției de export paralel a unei liste de doar 42 de denumiri comune internaţionale (DCI) din aria oncologiei. Explicația este aceeași în ambele cazuri – lipsa medicamentelor în farmacii.

Comerțul liber în UE poate fi restricționat pe motive de protecție a sănătății și a vieții persoanelor dar conform aceluiași articol 36 din TFUE, interdicțiile sau restricțiilerespective nu trebuie să constituie un mijloc de discriminare arbitrară și nici o restricție disimulată în comerțul dintre statele membre. În absența unei situații exacte pe fiecare DCI din Lista de DCI-uri restricționate la export, măsura nu poate fi implementată, a scris HotNews.ro

Ce este exportul paralel

Vlad Mixich explică ce este exportul paralel de medicamente:

Exemplu simplificat: o companie de distribuție de medicamente cu activitate în România cumpără o cutie dintr-un medicament cu 10 lei. Producătorul acelei cutii nu are voie să i-o vândă mai scump, asta spune legea. Distribuitorul respectiv ar trebui să transporte cutia respectivă la farmacia de la colț și, după ce și-a adăugat 1 leu adaosul maxim permis tot prin lege, să o lase farmacistului care vinde cutia pacientului român. Doar că distribuitorul mai are altă opțiune: să transporte cutia respectivă într-o farmacie din Germania, unde prețul maxim permis nu este 10 lei, ci 100 de euro. La o diferență de preț atât de mare, distribuitorul poate lăsa din preț suficient de mult încât să spulbere competiția de acolo și să facă în continuare profit gras. Cumpără în România cu 3 euro și vinde în Germania cu 60 de euro. O afacere de vis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here