Ministrul Agriculturii: Vine „o secetă cumplită”. Vom pierde jumătate din producția de cereale

Sursa: Pexels

Culturile de toamnă ar putea fi compromise într-o proporție ridicată, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24. Potrivit oficialului guvernamental, 2020 va fi marcat de o secetă cum România nu a mai traversat în ultimii aproape 65 de ani.

Declarațiile ministrului Adrian Oros:

  • Peste această criză determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.
  • Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
  • Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.
  • Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.
  • Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.
  • Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here