Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a propus ridicarea a trei-cinci oraşe de până la un milion de locuitori în Siberia şi mutarea capitalei în zona asiatică a Rusiei, informează adevarul.ro.

Aflat într-o vizită la filiala din Siberia a Academiei Ruse de Ştiinţe, Şoigu a reamintit despre un plan sovietic privind construcţia a cinci mari centre industriale şi ştiinţifice în Siberia. Ministrul rus al Apărării s-a declarat în favoarea construcţiei a „trei, sau mai bine cinci” de astfel de centre de 300-500 de mii sau chiar un milion de locuitori. Mai mult decât atât, el a pledat şi pentru mutarea capitalei în Siberia, transmite portalul Meduza.

„Din păcate, din motive cunoscute, proiectul a fost oprit”, a spus Şoigu, referindu-se la planul sovietic.

Originar din Tuva, o regiune din sudul Siberiei, la graniţa cu Mongolia, Serghei Şoigu a mai făcut declaraţii pentru mutarea capitalei de la Moscova în Siberia. „Mulţi oameni vorbesc despre acest lucru, iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei. Cred că e nevoie să mutăm capitala departe, în Siberia”, a declarat el în timpul unei emisiuni radio în 2012.

Problema mutării capitalei Rusiei este testată de ani buni. În 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut ideea transferului unor autorităţi federale în Siberia. „Să spunem că Krasnoiarsk este un loc potrivit, în opinia mea, pentru acest lucru”, a spus Putin.

Recent, Putin a spus că mutarea guvernului federal la Omsk nu va rezolva problemele regiunii, dar a admis că anumite structuri federale sau birouri ale marilor companii de stat ar trebui transferate de la Moscova în Siberia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here