Ministrul Educaţiei anunță deschiderea școlilor. Cum vor fi organizate cursurile

Foto: INQUAM/Alex Nicodim

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marţi seară, că scenariul verde – care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni – se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie. Școlile din România se vor redeschide, din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

  • Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se vor redeschide școlile, de luni, în Capitală.
  • Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.

Ministrul Educației a făcut aceste precizări marți seară.
El a spus ulterior că evaluările vor fi făcute săptămânal, iar pe cifrele de astăzi vor merge la școală peste 2,4 milioane de elevi și ar urma să fie redeschise 80% dintre școli.

Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută foarte vizibilă. Ministerul Educaţiei va prelua pe site linkul cu situaţia unde sunt updatate datele epidemiologice, pe toate localităţile, în aşa fel încât fiecare părinte, elev, profesor să ştie ce va urma pentru săptămâna următoare. Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare pe ultimele 14 zile”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Ministrul Educației a afirmat că nu este exclus ca şcolile să fie închise din nou, dacă riscul epidemiologic va creşte. „Nu va exista vreo ezitare în interesul stării de sănătate, dacă situaţia epidemiologică ne va obliga la acest lucru să-l facem. Însă experţii pe sănătate spun că suntem pe un trend care nu generează îngrijorări imediate în această perspectivă. Astăzi, în România o singură localitate mai este în carantină, comuna Havârna din judeţul Botoşani„, a explicat Sorin Cîmpeanu.


De asemenea, vor fi 5 situații în care se poate continua predarea online, în școlile care se vor redeschide:

  • 1. Elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă adeverință medicală de la medicul de familie.
  • 2. Elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare.
  • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă.
  • 4. Profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii.
  • 5. Profesorii au simptome specifice.

Copiii vor sta câte doi în bancă, iar panourile de plexiglas, o „experiență nefericită”, vor dispărea, afirmă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă vor reveni clasele de 30 de elevi, Cîmpeanu a răspuns: „Da, altele nu avem”.
Regulile care se vor aplica în școli, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care ar urma să fie emis miercuri seară.
Ministrul Educației a spus că principala regulă va fi purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice. În ceea ce privește distanțarea, Sorin Cîmpeanu afirmă că „aceasta este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă”.

Acolo unde sunt doi elevi într-o bancă, vor sta doi elevi în bancă. Distantarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Important este să poarte mască, să fie distanță între rânduri de bănci și distanță între elevi și profesori, distanță între colectivitățile din clase”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi 24.

Întrebat dacă vor reveni clasele de 30 de elevi, Cîmpeanu a răspuns: „Da, altele nu avem. În scenariul verde nu există rezervă de spațiu, sunt clasele pe care le cunoaștem”.


El a precizat că vor dispărea și separatoarele din plexiglas, pe care le-a catalogat drept „o experiență nefericită”.


În ce condiții se suspendă cursurile într-o clasă sau în întreagă școală


Ministrul Educației a explicat și ce se întâmplă în situația în care vor apărea cazuri de COVID-19 în şcoli.
În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci cursurile în acea clasă se suspendă pentru două săptămâni și se trece în online. Dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile.


Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar cel puțin două cazuri de COVID în fiecare clasă, atunci se suspendă cursurile în toată școala și se trece în online pentru două săptămâni.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here