Motivele pentru care cresc cazurile de COVID în Israel, cea mai vaccinată țară din lume

Sursa: Pixabay

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare a populației, a înregistrat cel mai mare număr de infectări zilnice cu SARS-CoV-2 din ultimele luni, fiind raportate aproape 1.200 de cazuri. În acest timp, a crescut și numărul persoanelor aflate în stare gravă din cauza COVID-19. Călătoriile în străinătate, inclusiv în zone roșii, indisciplina unor cetățeni care nu stau în izolare, deși ar trebui, precum și o scădere a nivelului de anticorpi în rândul populației imunizate – ceea ce ar face necesară o a treia doză de vaccin – se numără printre cauzele care au dus la această situație, a explicat la Digi24 dr. Herman Berkovits, medicul personal al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu.

În Israel au fost vaccinate aproape 11 milioane de persoane, 60 la sută din populație având deja schema de imunizare completă. Dacă la această proporție se adaugă persoanele care au trecut prin boală, rezultă că aproximativ 70 la sută din populație ar fi protejată, teoretic, de coronavirus. Cu toate acestea, se întrevede manifestarea unui al patrulea val pandemic. Cum se explică acest fenomen?

Herman Berkovits, medicul care l-a vaccinat pe fost premier Benjamin Netanyahu, spune că israelienii iubesc să facă turism, în toată lumea, iar în perioada în care s-au ridicat restricțiile au călătorit, inclusiv în țări „roșii”. De aceea, este foarte importantă examinarea la aeroport și în special izolarea. „Din păcate, și noi avem indisciplinații noștri, persoane care s-au întors din Grecia sau din Statele Unite și care ar fi trebuit să stea în izolare,  ele au fost purtătoarele noului val care s-a instalat încet-încet”, a menționat medicul.

Numai duminică au ieșit din Israel 22.000 de turiști. O parte dintre ei au plecat spre Turcia, care este o țară roșie, alții în Egipt, care este tot o țară roșie. Acești turiști pot să aducă boala înapoi și dacă nu este acea izolare, care trebuie să fie perfectă, aceasta este explicația pentru un nou val, spune dr. Berkovits.

Pe de altă parte, studiile arată că numărul de anticorpi a început să scădă în populația vaccinată, sunt persoane care au deja șapte luni de la vaccinare. Dr. Berkovits a dat exemplul unui prieten de-al său, directorul unui mare spital, care deși avea anticorpi, totuși s-a îmbolnăvit, făcând, e adevărat, o formă ușoară spre medie de COVID. Asta arată, în opinia medicului israelian, că mutația suferită de virus are probabil un efect mai puternic decât acest vaccin, pe fondul numărului de anticorpi care este în descreștere.

„Va trebui să ne gândim la o a treia doză de vaccin, deja în Israel s-a început administrarea unei a treia doze, deocamdată în cazul celor cu transplanturi, dar se preconizează să primească și pacienții cu cancer”, a spus medicul.

Probabil că în final, se va decide administrarea unei a treia doze în cazul tuturor persoanelor de peste 50 de ani, pentru că studiile au arătat că mai ales la acestea se constată o scădere a titrului de anticorpi.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here