Expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel, a explicat la Digi24.ro care sunt cele trei situații în urma cărora se produce decesul adulților aparent sănătoși, din cauza Covid-19. Adulți care nu sunt înregistrați ca având alte boli grave fără comorbidități.

Totodată, ea a explicat și ce înseamnă „aparent sănătos”,  în contextul în care, în România, numărul celor care își verifică starea de sănătate constant este redus.

„Virusul, de la început și-a arătat un polimorfism privind diferite sisteme pe care le atacă și prin diferite efecte care pot duce la manifestări diferite.

Sunt trei situații pentru care adulții aparent sănătoși fac forme grave de coronavirus și mor. În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce a manifestările violente care nu mai răspund la tratament.

Sau, oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde.

În al doilea rând, trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părți a adulților aparent sănătoși, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună. Avem adulți aparent sănătoși, care, în realitate, au afecțiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale.

Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament.

Apoi, mai sunt adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferență manifestările sau le pun pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la tratament”, a spus la Digi24 Ioana Stăncel, expert în sănătate publică. 

1 COMENTARIU

 1. “ Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament.”

  La care tratament? Că au fost atâtea experimente, cu o mulțime de tratamente, care s-au dovedit, câ nu ajută cu nimic, ba chiar fac rău!
  Deci ar trebui analizat și dacâ pe lăngă comordibităti, nu cumva și tratamentele contribuie la decesul pacientului?
  Paradoxul e acum clar: cei care sunt la ATI scapă 10%, cei care nu au loc la ATI, posibil sâ scape într-un procent mai mare.
  Deci?
  Ceva e in neregulă la ATI! Nozocomiale, tratamente distructive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here