Motivul numărului redus de noi infectări, explicat de managerul Institutului „Marius Nasta”: „Cei care știu că sunt bolnavi se testează cu antigen și nu mai vin la spital”

Foto: INQUAM/George Călin

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, atrage atenția că testarea antigen a ajuns un fenomen în România. Astfel, oamenii care știu că sunt bolnavi se testează cu antigen și nu mai vin la spital pentru confirmare, ceea ce influențează realitatea privind transmiterea comunitară a virusului, transmite Digi24.

Întrebată dacă este de așteptat să crească numărul de cazuri confirmate în ianuarie, Beatrice Mahler a răspuns: „Dacă oamenii vor dori să-și facă testarea PCR, da, dacă vor rămâne doar cu testarea antigen, care a ajuns să fie aproape un fenomen, oamenii știu că sunt bolnavi, se testează cu antigen, dar nu mai revin în spital pentru confirmare, probabil că nu vom avea statistic această oglindă a realității transmiterii comunitare”.

Spitalul „Marius Nasta” este ocupat 100%, a spus Mahler: „Nu simțim o relaxare la nivelul Institutului Nasta”.

Medicul a afirmat că este de așteptat că și în România să urmeze un nou val de infectări, motiv pentru care vaccinare este imperios necesară.

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările din Europa, și la noi probabilitatea este mare că să ajungă acest al treilea val”, potrivit medicului.

Referitor la nouă tulpină care se manifestă în Europa, dar care a trecut și peste ocean, Mahler a precizat că vaccinul acoperă și această variantă a virusului.

„Nu știm în viitor ce se va întâmpla. Ar fi foarte bine, având această posibilitate să ne vaccinăm și să reducem transmiterea comunitară, să putem beneficia de oferta pe care o avem legat de tratamentul profilactic și să ajungem într-un moment în care transmiterea comunitară să nu mai fie atât de crescută”, a subliniat Mahler.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 începe miercuri şi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

Primele persoane vaccinate sunt decanul de vârstă al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prof. dr. Florin Mihălţan, studentul voluntar Marian Nae, cel mai tânăr membru al echipei de la „Marius Nasta”, şi Daniela Voinea – asistent medical care a trecut prin infecţia COVID.

„Ca medic şi mamă consider că vaccinarea înseamnă responsabilitate faţă de viaţa noastră şi a celor de lângă noi”, afirmă dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here