Un om-cheie al represiunii din 10 august, dat afară din minister. Șeful MAI: A fost adus pe pile

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Ministrul de Interne, Ion Vela, îl va da afară pe subsecretarul de stat responsabil cu ordinea publică Mihai Valeriu, unul dintre personajele-cheie din Dosarul „10 august”.

„Odată desecretizat acest document, avem pretextul de a-l demite din funcție pe Mihai Valeriu”, a declarat Ion Vela în direct la Digi24, adăugând că Mihai Valeriu a fost adus în MAI „pe pile” de la biroul unui șef din Poliția Capitalei.

Surse DIICOT, citate azi de Hotnews, confirmă dezvăluirea făcută, ieri, de Universul.net, potrivit căreia unul dintre oamenii-cheie în coordonarea represiunii protestului din Piața Victoriei, din 10 august 2018, a fost Mihai Valeriu, subsecretar de stat în Ministerul de Interne. Acesta din urmă ar fi ținut permanent legătura și cu Liviu Dragnea, pe atunci liderul PSD, președintele Camerei Deputaților, dar și șeful informal al Executivului de la București.

Iar numele subsecretarului de stat vizat acum de demitere se leagă de cel al fostului ministru de Interne, Carmen Dan.

În ciuda faptului că ulterior a negat constant realitatea, Carmen Dan s-a aflat în 10 august 2018, oficial, la comanda forțelor de intervenție. Deși fusese în concediu, ea a venit la sediul MAI la ora 12.00, moment din care a preluat controlul de facto al ministerului.

Carmen Dan și-a exercitat autoritatea prin intermediul a două personaje-cheie care s-au aflat în Piața Victoriei la acel moment, Mihai Valeriu și Adrian Mlădinoiu (omul de încredere al lui Liviu Dragnea).

Despre Mihai Valeriu, Carmen Dan, Adrian Mlădinoiu și Liviu Dragnea, revista Newsweek România scria următoarele:

  • Neoficial, în seara zilei de 10 august, cel care a asigurat legătura dintre Carmen Dan și structurile MAI, precum și legătura lui Carmen Dan cu Liviu Dragnea, via secretarul de stat Adrian Mlădinoiu, a fost subsecretarul de stat în MAI Valeriu Mihai, cu gradul de comisar șef de poliție. Mihai a fost coleg cu Mlădinoiu în cadrul unități de intervenție a Ministerului de Interne, Acvila. Ulterior, acesta din urmă a ajuns bodyguardul lui Dragnea, a devenit apoi un apropiat al liderului PSD și acum este secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. 

Ministrul de interne, Ion Vela, a anunțat joi că raportul privind intervenția autorităților la protestele din 10 august 2018 a fost declasificat și a fost pus la dispoziția DIICOT, care are în desfășurare o anchetă penală.

Raportul este declasificat, dar nu poate fi făcut public înainte de a fi încheiată ancheta. Decizia aparține DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here