Noul lider al Al Qaida, supranumit ”Sabia răzbunării”, considerat mai periculos decât bin Laden. SUA oferă 10 milioane de dolari recompensă pentru prinderea lui

Temuta organizație Al-Qaida are un nou lider, egipteanul Saif al-Adel, supranumit ”Sabia răzbunării”, despre care se ştie deja că este însetat de sânge și necruţător în strategiile sale, a fost implicat în atacul asupra ambasadei americane din Kenya în 1998, iar SUA au pus o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său.

Multe servicii secrete se aşteaptă la un „rebranding“ al grupării teroriste după schimbarea conducerii Al-Qaida.

Am putea asista la o intensificare a atacurilor comise de Al Qaida, din cauza noului lider al grupării”, avertizează serviciile britanice de informații, potrivit Digi24.ro

Saif al-Adel i-ar fi urmat în funcţie compatriotului său, Ayman al-Zawahiri, despre care se presupune că a murit, relatează presa britanică.

Necruţător în strategiile sale, Saif al-Adel a participat la acţiunile Al Qaida din ultimele trei decenii şi se bucură de un mare respect atât în interiorul acestei organizaţii, cât și printre luptătorii grupării Stat Islamic, de unde ar vrea să atragă membri. Este considerat mai periculos decât fostul lider al organizației, Osama bin Laden.

Comparativ cu Zawahiri, el este probabil un lider mult mai eficient, cel puţin la fel sau mai mult chiar decât Bin Laden“, a declarat un expert britanic în terorism pentru Daily Mirror.

Ayman Zawahiri, luptător jihadist, a preluat organizaţia teroristă după moartea lui Osama bin Laden, în 2011. Au trecut, însă, mai mulţi ani de când au apărut veşti despre el, de aceea se crede că ar fi murit.  

Ali Soufan, fost expert FBI în combaterea terorismului, a scris că Saif ar putea fi „al treilea emir al-Qaida“. „Este foarte probabil să fie noul lider, deoarece este foarte respectat în rândul Al-Qaida, dar în mod crucial respectat şi în rândul Statului Islamic. Nu numai că ar putea fi noul şef al Al-Qaida, dar ar putea, de asemenea, să-i atragă pe membrii ISIS să se alăture Al-Qaida sau să provoace un fel de fuziune între cele două grupări. (…) Este un gânditor inteligent, strategic, iar Al-Qaida a fost în pericol sub Zawahiri. Toate acestea sunt legate de conducere şi el ar putea revigora mişcarea. Ar putea face al-Qaida o organizaţie mult mai eficientă decât a fost de câţiva ani încoace. Importanţa lui e şi mai mare şi mai periculoasă. Comparativ cu Zawahiri, este probabil să ajungă un lider mult mai eficient, cel puţin la fel sau mai mult chiar decât Bin Laden“, a declarat, pentru Daily Mirror, colonelul Richard Kemp, expert în terorism britanic, care a monitorizat mişcările lui Saif pentru guvernul britanic.

Saif al-Adel este căutat pentru distrugerea, în 1998, a ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania. Statele Unite au pus o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său şi se tem că din cauza acestuia, Al Qaida ar putea deveni mult mai eficientă decât a fost în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here