Noul primar din Târgu-Mureș: Tatăl a șase copii, bunicul viceprimar, director de muzeu

Sursa: sooszoltan.ro

Zoltan Soos este noul primar al municipiului Târgu-Mureș, victoria din 2020 venind din a doua încercare, după eșecul din 2016. Atunci, a candidat ca independent, cu sprijinul UDMR. Și de data aceasta dorise inițial să meargă tot ca independent, din cauza disensiunilor cu liderul filialei UDMR, dar în cele din urmă a candidat pe lista UDMR.

După ce a absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureș, Zoltan Soos a terminat facultatea cu o diplomă în arheologie, obținută la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Ulterior, și-a completat studiile universitare cu un masterat și doctorat la Universitatea Central Europeană din Budapesta.

Din 2002 a fost angajat la Muzeul Județean Mureș, patru ani mai târziu devenind directorul instituției.

Este tatăl a șase copii, iar bunicul său a fost directorul fabricii de zahăr și viceprimar al municipiului Târgu-Mureș.

„Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu Mureșul era acum 20 de ani era al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică. Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri și să transformăm Târgu Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal”, a declarat, la Digi24, primarul ales.

Iată ce spune scria noul edil pe site-ul său de campanie:

  • „Lucrez de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, iar din 2006 sunt conducătorul instituției. Arheologia și protecția monumentelor sunt pasiunea mea. Munca mea depusă pentru protejarea patrimoniului intelectual și construit al regiunii a fost apreciată și în străinătate, în 2015 am primit Premiul Pro Cultura Hungarica”.
  • „Am fost consilier în Consiliul Local al orașului. În această perioadă au fost luate multe hotărâri bune. Spre exemplu, mult așteptatul – de 20 de ani – proiect de fezabilitate pentru piste de biciclete. A existat atât un plan cât și un cadru financiar pentru realizarea acestui lucru. Inițial pe tronsonul dintre Centru și Weekend, dar, ca multe alte hotărâri, nici aceasta nu a fost pusă în aplicare de către primarul Florea. Tot atunci am votat și am primit, de asemenea, o finanțare pentru modernizarea transportului public, respectiv a existat un cadru financiar pentru achiziționarea a 100 de autobuze noi. Cu toate acestea, realizarea acestui proiect a căzut, conducerea orașului a cumpărat în cele din urmă doar 20 de autobuze. Au fost luate multe alte decizii bune pentru oraș dar care nu s-au realizat niciodată. Pentru că nu e suficient să se voteze de către Consiliul Municipal. Avem nevoie de un lider care privește orașul ca pe o prioritate și Consiliul ca pe un partener”.
  • „La 44 de ani și fiind tată a șase copii, unul dintre obiectivele mele principale este ca urmașii noștri să aibă un viitor și aici acasă, în orașul nostru. Aș vrea să știu că nu tânjesc să plece de aici și că le este dor de casă dacă sunt plecați undeva. Toți părinții își doresc, ca după terminarea studiilor și experiența străinătății, copiii lor să se întoarcă acasă, să trăiască, să muncească aici să-și întemeieze o familie. Să construiască o comunitate”.
  • „Chiar dacă acum sunt capul unei mari familii, eu am crescut într-o familie obișnuită. Mama mea, de profesie tehnician mecanic, și-a câștigat pâinea devenid contabilă. Ea a fost sufletul familiei, s-a ocupat de toate. Tatăl meu a fost, deasemenea, tehnician și mai târziu a lucrat ca topograf. Fratele meu și cu mine l-am ajutat mult, noi eram curierii. Poate că de aici vine interesul meu pentru clădiri, dragostea și respectul pentru patrimoniul nostru construit. Un rol important în educația noastră l-a avut bunicul, care a fost un veritabil om al comunității. A fost directorul fabricii de zahăr și viceprimar al orașului. El a fost cel care mi-a inoculat patriotismul local. Datorită acestui fapt, am simțit întotdeauna că vreau să-mi fructific cunoștințele și experiența la mine acasă. Locul meu este aici, și vreau să fac totul pentru Târgu-Mureș”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here