O altă problemă dramatică a sistemului medical românesc: nu există suficiente incubatoare pentru bebelușii cu probleme, născuți prematur

Foto: Unsplash

Pandemia a crescut frica românilor de spital și a dus la un număr tot mai mare de copii născuți cu probleme, înainte de vreme. În România erau oricum probleme în tratarea bebelușilor prematuri, pentru că nu sunt suficiente locuri pentru ei în secțiile de terapie intensivă, relatează Digi24.

Medicii din secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți sunt legați de mâini și de picioare dacă nu au aparatură necesară. Viața copiilor născuți prematur depinde de un incubator. Acesta trebuie folosit din primele momente în care copilul se naște.

Adriana Dan, șeful secției Neonatologie, la Spitalul Universitar: „Aici e un ventilator nou, de un an, are mulți parametri vitali ai copilului, știm exact de ce are nevoie copilul spre deosebire de cele cu vechime de 10 ani, care încă funcționează, dar este mai puțin avansată și informațiile mai reduse despre copil.

Acesta este un incubator nou care are posibilitatea… încălzește, umidifică, poate înregistra vocea mamei, având în vedere că sunt despărțiți, vocea mamei poate ajută tratamentului foarte complicat pe care-l facem noi”.

Diferența dintre aparatura nouă și cea veche este uriașă. Cea de ultimă generație oferă mult mai multe date despre ce simte nou- născutul, devine practic vocea lui. Din păcate, România nu are suficiente incubatoare pentru câți copii se nasc prematur.

Adriana Dan, șeful secției Neonatologie, la Spitalul Universitar: „Undeva la 400 de locuri avem, se estimează un necesar de 600 de locuri în întreagă țară și distribuția teritorială e foarte important. În zona București sunt mai multe, dar sunt zone întregi în țară unde e o singură maternitate de grad 3 pe o suprafață mare. Și noi primim cazuri, nu numai din jurul Bucureștiului, paciente din întreaga țară”.

Adriana Sima este una dintre ele. Este din Pitești și a avut probleme cu sarcina. A fost nevoită să se mute în București, cu chirie, pentru a fi aproape de o maternitate care are incubator pentru bebelușul ei. La Pitești nu există.

Adriana Sima: „De la Pitești am ajuns la Giulești și de la Giulești am fost trimisă aici cu salvarea, nu erau locuri pentru bebeluși în seara aia și m-au trimis la un spital care avea incubatoare pentru copii în cazul în care nasc. Am stat în chirie ca să fiu cât mai aproape de un spital, pentru bebeluș, mi-a fost greu, având și un băiețel acasă”.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here