O ascensiune fulminantă spre titlul de cel mai tânăr maestru la șah din istorie. Tani, 9 ani: a fugit de Boko Haram, doarme cu oamenii străzii

Sursa: chessbase.com

Există o mulțime de motive pentru care Tanitoluwa Adewumi a atras atenția lumii, în martie 2019, după ce a câștigat campionatul de șah al statului New York la grupa sa de vârstă. „Tani”, în vârstă de nouă ani, locuia într-un centru pentru oamenii fără adăpost din Manhattan. Și era refugiat. Familia lui Tani a fugit din nordul Nigeriei și a căutat azil în America, în 2017, după ce fusese amenințată de grupul jihadist, Boko Haram. A, și încă ceva: când Tani a plecat acasă cu trofeul campionatului, juca abia de un an. Nu este de mirare că povestea copilului a ajuns deja subiectul a trei cărți (prima a fost publicată în 14 aprilie) și a unui film.

Dar povestea nu se termină aici. Tani devine tot mai bun. Federatia de Șah a Statelor Unite si Federatia Mondială de Șah îi clasifică pe jucători folosind sistemul Elo. Numite după Arpad Elo, un profesor de fizică maghiaro-american și pasionat de șah, evaluările Elo se bazează pe performanțele unui jucător în meciuri și pe nivelul de îndemânare al adversarilor lor, conform unei formule matematice.

Un începător obține, de obicei, 800, un jucător mediu 1500 și un profesionist 2200. Marii maeștri iau peste 2500. După victoria sa din urmă cu un an, Tani a fost cotat la 1587, sau al 20-lea, în rândul copiilor de opt ani din America. Astăzi este cotat la 2059, numărul trei în rândul jucătorilor de vârsta lui, însă este pe punctul de a deveni primul. În ultimul an, ratingul său a crescut de două ori mai rapid decât cel al celor doi colegi de deasupra lui.

Urmăritorii lui Tani ar putea crește în lunile următoare. Odată cu suspendarea competițiilor sportive tradiționale, șahul, care poate fi jucat online, s-a bucurat de un câștig în popularitate. Chess.com și-a văzut traficul înregistrând o creștere mai mult decât dublă în ultimele luni. Pe Twitch, o platformă de streaming video, în care utilizatorii se uită reciproc la jocuri video, Hikaru Nakamura, un „super-maestru” american, cu un rating de 2.827, atrage în mod regulat audiențe în zeci de mii. Canalul său, în care concurează cu alți maeștri, a înregistrat o creștere de 900% a urmăritorilor, din februarie.

Este greu de spus dacă Tani va intra într-o zi în rândurile elitei de șah. Visul lui este să devină cel mai tânăr maestru din lume. Însă, pentru a obține acest statut, el trebuie să aibă trei victorii grele în turneele ultra-competitive, care erau oricum limitate înainte de pandemie. Actualul deținător al titlului, Sergey Karjakin, un „super-mare maestru”, a atins acest obiectiv la 12 ani și 7 luni. Pentru a concura cu cei mai buni, jucătorii au nevoie de un caracter puternic, dar și de talent. Ei studiază intens, memorând serii de mutări de deschidere și secvențe de joc final. Dar, la un an de la câștigarea turneului, Tani nu s-a îndepărtat de calea lui: de la un refugiat fără adăpost, la maestru al jocului regilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here