Anda Trifan Oprescu, cercetătoare în cadrul Laboratorului Naţional Argonne, de la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign, unde colaborează cu alţi oameni de ştiinţă pentru a dezvolta tratamente eficace împotriva cancerului, iar recent, şi pentru tratamente împotriva COVID-19, a dezvăluit într-un interviu acordat adevarul.ro, stadiul cercetărilor în domeniul tratamentului cancerului și al Covid-19.

Absolventă a Universităţii DePaul, Chicago, cu licenţă în chimie şi biochimie ca domenii de bază şi artă ca specializare secundară, Anda Trifan Oprescu se află încă la început de drum. Românca îşi finalizează studiile doctorale în biofizică computaţională la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign.
Aici, lucrează în cadrul Laboratorului Naţional Argonne unde face simulări biofizice, prin care obţine informaţii despre diverse fenomene biologice din organism, la nivel atomic, pentru ca apoi să poată dezvolta tratamente de combatere a unor maladii grave precum cancerul.
În ultimul an însă, alături de o echipă de 26 de oameni, Anda s-a axat pe proiecte legate de COVID-19. Pentru cercetarea în acest domeniu, ea şi colegii săi au câştigat, la finalul anului 2020, premiul Gordon Bell. „În domeniul supercomputerelor, este echivalentul Premiului Nobel. Mai sunt şi alte premii importante, dar acesta se bucură de cel mai mare prestigiu“, explică Anda care a bifat, la începutul acestui an, şi premiul Secretary of Energy Achievement.
Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here