O dezvăluire care a enervat: „Maximator”, alianța europeană de spionaj care rivalizează cu Five Eyes

Sursa: Wikimedia

Un danez, un suedez, un german și un olandez intră într-un bar. Este anul 1979 și aceste patru stafii din patru țări fac o ședință la München, în jurul câtorva beri negre. Ani întregi, ei cooperaseră în activitatea de culegere de informații de tip SIGINT – interceptarea mesajelor și spargerea codurilor – și căutau un nume pentru pactul lor de spionaj în devenire. „Și-au privit paharele pline cu berea Doppelbock, a mărcii locale Maximator”, scrie Bart Jacobs, profesor olandez de informatică, „și au luat o decizie”.

O decizie ce a dus la o alianță puternică și acum, după aproape 50 de ani, scrie The Economist, într-un material pe care îl vom reda pe larg.

Într-o lucrare publicată luna trecută, domnul Jacobs a dezvăluit public, în premieră, existența alianței „Maximator”, spre consternarea celor care o ținuseră secret timp de zeci de ani. Grupul a luat ființă în 1976, când Danemarca și-a unit forțele cu Germania și Suedia pentru a intercepta și descifra mesajele trimise de sateliți, o metodă aflată la începuturi. Olanda s-a alăturat doi ani mai târziu, punând pe masă stațiile sale de interceptare din Caraibe. Franța a intrat în 1985. Grupul este în viață și o duce bine și în ziua de azi.

Istoria lui Maximator este o ilustrare fină a șicanelor din lumea criptologiei. Pe lângă extragerea semnalelor din eter, membrii grupului fac și schimb de informații despre punctele slabe ale mașinilor cu cifrare care criptează mesajele diplomatice și militare. Din fericire pentru ei, spune domnul Jacobs, companiile care au fabricat aceste mașini „au fost controlate în mare parte de organizații de informații occidentale”. Crypto AG, o firmă elvețiană care a dominat piața mondială, se dovedește a fi deținută în comun de CIA și omologul său german, BND. Aceștia ar vinde mașinării „aranjate” deopotrivă prietenilor și dușmanilor, inclusiv mai multor țări NATO.

Fără a lăsa să se afle cum știa, Germania a furnizat informații despre punctele slabe ale acestor mașini către partenerii săi din grupul Maximator, oferindu-le un punct de plecare în citirea e-mailurilor altora.

Dezvăluirile legate de Maximator reamintesc faptul că „Five Eyes” – pactul dintre serviciile secrete ale SUA, Marii Britanii, Canadei, Australiei și Noii Zeelande – nu este singurul jucător de pe piață.

Au existat și ale coaliții ale serviciilor de informații, sudate în jurul unor obiective comune, precum războiul din Afganistan. De exemplu, Fourteen Eyes, cunoscut oficial ca SIGINT Seniors Europe, reunește țările din Five Eyes și Maximator, alături de Spania, Norvegia, Belgia și Italia. „Aceste grupări nu sunt exclusiviste”, spune un insider britanic, ci „mai mult o cârpeală axată pe anumite interese comune și care se suprapun”. Niciunul dintre grupuri nu este la fel de cuprinzător și de intim precum Five Eyes, ai căror membri împărtășesc date în timp real și chiar fac schimb de personal.

Cu toate acestea, Maximator este european, ceea ce aduce anumite avantaje, pe măsură ce diviziunile transatlantice se extind. „Inginerii germani și francezi lucrează foarte bine împreună”, notează Bernard Barbier, fost șef al SIGINT pentru în serviciile secrete franceze. Acesta propusese, cândva, o agenție de spionaj franco-germană creată prin fuziune. „În schimb,” se plânge Barbier, comalborarea dintre un inginer britanic și unul francez este mai complicată.

Maximator pare să fi fost un secret chiar pentru multe persoane din cadrul agențiilor de spionaj implicate. „Am văzut câteva lucruri spectaculoase pe care cred că și le-ar dori foarte mult și cei din Five Eyes”, spune un fost oficial din serviciile de informații olandeze. „Dar e ceva ce nu ar putea fi împărtășit”, punctează acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here