O echipă Netflix, sechestrată și agresată de hoții de lemn din România. Clipele de coșmar pe care le-au trăit

Mafia lemnului din România a ajuns subiectul unei anchete făcute de o echipă de jurnaliști americani pentru o serie de documentare Netflix. Mini-serialul se va numi „Broken”, scrie adevarul.ro.

Mini-seria „Broken” va avea premiera în data de 27 noiembrie. Aceasta va exploata daunele, dramatice de cele mai multe ori, cauzate de industria de consum.

Unul dintre episoade va conține și o anchetă realizată în pădurile din România, în care este prezentată situația dezastruoasă din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei şi din Parcul Naţional Retezat. Copacii din aceste păduri sunt transformați în mobilă de proastă calitate, vândută în întreaga lume, susțin producătorii seriei.

Jurnaliștii care lucrau pentru Netflix au luat legătura cu Gabriel Păun, activist de mediu la Agent Green, o organizație care se implică activ în combaterea furtului de lemn din pădurile Banatului.

„Cred că seria de documentare investigative Broken este prima prezenţă Netflix în România. Serialul expune partea întunecată a industriilor lemnului, cosmeticelor, plasticului şi ţigărilor electronice. Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, a spus Păun.

Păun a mai dezvăluit că, în timpul filmărilor la acest documentar, a trăit clipe de coșmar alături de echipa de producție Netflix. Cu toții au fost sechestrați în pădure de exploratorii de lemn. 

„Deplasarea în teren pe care am făcut-o cu echipa Netflix a fost una extrem de dramatică chiar şi acolo unde am mers pentru a le arăta o parte din tezaurul natural al României. Am filmat la Sebeş, în Parcul National Retezat si în Domogled. Când am vizitat pădurile seculare din Parcul Naţional Domogled ne-am reîntalnit cu o firmă de exploatare pe care o prinsesem cu trei luni în urmă la furat, mână-n mână cu un angajat Romsilva. Deşi le făcusem denunţ şi sunt anchetaţi şi de Poliţie şi de Garda Forestieră, lucrătorii nici n-au stat pe gânduri când m-au recunoscut şi au tăiat imediat doi arbori uriaşi care s-au prăbuşit peste drumul pe care venisem. Unul în faţă şi unul în spate, pentru a ne bloca accesul. Apoi au continuat să taie arbori groşi care să se dărâme pe maşinile noastre. Cumva am scăpat fără ca cineva să fie rănit, dar toată lumea a tras o sperietură zdravănă. Cel mai trist este că pădurea respectivă, Ciucevele Cernei, este în Patrimoniul Mondial UNESCO şi riscăm să pierdem acest statut din cauza tăierilor ilegale”, a dezvăluit Gabriel Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here