Experții anunță că Pământul ar putea intra, începând cu 2020, într-o mini-eră glaciară, perioadă în care Soarele va ”hiberna” va radia mai puțină energie decât de obicei către planeta noastră. După părerea experților, hibernarea Soarelui și vremea foarte rece se vor putea întinde pe durata a trei decenii. Oamenii de știință avertizează că, urmare a inactivității Soarelui, Pământul este probabil să asiste la o „mini vârstă de gheață” care ar putea aduce ierni extreme și furtuni reci în următorii 30 de ani.

În opinia Valentinei Zharkhova, profesoară la departamentul de matematică, fizică și inginerie electrică de la Northumbria University, Soarele este pe cale de a intra în acest an într-un Grand Solar Minimum, care este o versiune extinsă a unui minimum solar. În loc de a dura doar câțiva ani, Grand Solar Minimum se poate întinde pe 30 de ani, scrie International Business Times.

Minimumul solar este o perioadă în ciclul Soarelui care survine la fiecare 11 ani. În timpul minimumului solar, petele de pe suprafața astrului se diminuează, conducând la emisii mai reduse de la masiva stea. Pe de altă parte, în timpul unui maximum solar, Soarele emite mai multă energie pe măsură ce se măresc petele solare.

Când aceasta se va petrece, profesoara a spus că Pământul va putea cunoaște o scădere globală de temperatură de un grad Celsius, ceea ce va fi suficient pentru a provoca condiții de vreme severă. „Soarele se apropie de o perioadă de hibernare. Se vor forma mai puține pete solare pe suprafața lui și astfel va emite mai puțină energie spre Pământ și planete”.

Conform expertei Valentina Zharkova, verile glaciare și verile umede ar putea dura până în 2053, când activitatea solară va reîncepe. Ea a declarat pentru The Sun că debutul Marelui Minim solar este deja evident în Canada și Islanda.

”Scăderea temperaturii va rezulta în vreme mai rece pe Pământ, veri umede și reci, ierni reci și umede. Vor fi posibile geruri mari, așa cum se întâmplă acum în Canada unde se înregistrează temperaturi de -50C”.

Conform datelor colectate de NASA, ultimul Grand Solar Minimum a survenit în 1650 și a durat până în 1710. În timpul acelei perioade, Soarele a intrat într-o fază cunoscută ca Maunder Minimum, caracterizată într-o scădere a strălucirii Soarelui. Din cauza activității reduse a Soarelui, diferite regiuni de pe Pământ, ca America de Nord și Europa, au cunoscut înghețuri puternice, care au făcut ca ghețarii să crească și să se extindă. Vremea extrem de rece a făcut să înghețe râuri, lacuri și mari suprafețe de apă. Conform NASA , Soarele va atinge cea mai scăzută activitate din ultimii 200 de ani, în 2020. Pe măsură ce Soarele va trece mai departe în faza sa naturală de hibernare, Pământul va experimenta veri extrem de reci, ceea ce va declanșa deficiențe alimentare în întreaga planetă. Temperaturile medii ar putea scădea cu un grad Celsius, într-o perioadă care durează aproximativ 12 luni. S-ar putea să nu sune foarte mult, dar o cădere a unui întreg grad ar avea un impact semnificativ asupra temperaturilor medii globale.

Minimele solare fac parte din ciclul natural de viață al Soarelui și apar o dată la 11 ani. Cu toate acestea, minimul pentru 2020 va fi un caz special. Asta pentru că marchează începutul Grand Solar Minimum.

Pe lângă problemele de sănătate cauzate de temperaturile scăzute, regiuni de pe Pământ au trecut prin penurii alimentare din cauza vremii. „Nu putem spera decât că mini-era glaciară nu va fi la fel de severă ca în timpul lui Maunder Minimum”, a mai declarat Zharkhova.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință nu sunt convinși. Georg Feulner, președintele adjunct al domeniului de cercetare a analizei sistemului terestru al Institutului din Potsdam pentru cercetarea schimbărilor climatice, a studiat efectul pe care un minim solar l-ar putea avea asupra climei Pământului. Cercetările sale au arătat că scăderile de temperatură corelate cu un soare mai puțin intens ar fi nesemnificative în comparație cu încălzirea globală antropicăpotrivit Washington Post.

În ceea ce privește minimul Maunder prevăzut de Zharkova, Feulner a declarat: „Scăderea preconizată a temperaturii globale ar fi de 0,1 grade Celsius cel mult, comparativ cu aproximativ 1,3 grade Celsius de la vremurile preindustriale până în anul 2030”, a mai declarat Feulner pentru Washington Post.

Sursa: International Business Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here