O investiţie de 80 de milioane de euro, ținută în așteptare de angajații Primăriei Pitești

Angajaţii serviciului de Urbanism din Primăria Piteşti au eliberat după două luni certificatul de urbanism unei companii care va investi 80 de milioane de euro într-un centru comercial şi într-o pasarelă auto-pietonală, deși termenul legal pentru obținerea unui astfel de document este de maximum 30 de zile.

Compania Prime Kapital va investi 80 de milioane euro într-un centru comercial şi într-o pasarelă auto-pietonală la Piteşti, în cartierul Tudor Vladimirescu. Numai că procedurile greoaie şi birocraţia excesivă a instituţiilor statului întârzie începerea lucrărilor. Iar cel mai recent exemplu este legat de lentoarea cu care angajaţii serviciului de Urbanism de la Primăria Piteşti au eliberat certificatul de urbanism, atât pentru viitorul centru comercial, cât şi pentru pasarelă, relatează Adevărul.ro.

Conform reglementărilor în vigoare, certificatul de urbanism trebuia eliberat în maximum 30 de zile de la depunerea documentaţiei, adică la jumătatea lunii ianuarie. Însă, angajaţii de la Urbanism au eliberat certificatul abia săptămâna trecută, adică după o lună de la expirarea termenului maxim legal. 

Cristian Gentea, primarul Piteştiului, este revoltat de birocraţia de care dau dovadă subordonaţii săi, inclusiv când este vorba de o investiţie foarte mare, de care va beneficia toată comunitatea, şi ce va duce la crearea a numeroase locuri de muncă. „Angajaţii de la serviciul de Urbanism al Primăriei Piteşti fie lucrează cum trebuie, fie îşi găsesc de lucru în altă parte. Nu se mai poate aşa ceva. Şi vreau să mai spun că în procent covârşitor acei angajaţi au studii ce nu au vreo legătură cu serviciul în cadrul căruia muncesc”, a declarat primarul Cristian Gentea pentru Adevărul.

După certificatul de urbanism, Prime Kapital trebuie să obţină în perioada următoare autorizaţia de mediu de la APM Argeş, după care, cel târziu până la finalul lunii iunie, ar trebui să primească autorizaţia de construcţie de la Primăria Piteşti. Viitorul centru comercial ar trebui să fie gata până în primăvara anului 2023, la fel ca şi pasarela.

Prime Kapital este un dezvoltator imobiliar înfiinţat la Bucureşti de Martin Slabbert şi Victor Semionov, fondatori şi foşti manageri ai fondului de investiţii sud-african NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de mall-uri din România.

Proiectul de 80 de milioane de euro dezvoltat de către Prime Kapital va consta şi într-o regenerare urbană a zonei unde se va construi viitorul centru comercial, intitulat Argeş Mall. Investiţia se va desfăşura pe o suprafaţă de 13 hectare, în cartierul Tudor Vladimirescu Piteşti, în locul sit-ului industrial actual. Centrul comercial va genera în mod direct aproximativ 1.400 locuri noi de muncă Proiectul va avea o suprafaţă comercială închiriabilă de 55.000 m2 şi, în funcţie de cerinţele pieţei, o componentă rezidenţială. Ancora centrului comercial este reprezentată de un hipermarket Carrefour desfăşurat pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 m2. În completare, centrul va oferi clienţilor săi o galerie comercială cu magazine de modă, ale celor mai relevante mărci pe piaţa din România şi diverse spaţii de petrecere a timpului liber: restaurante, cafenele, spaţii de joacă, cinema modern cu 8 săli de vizionare şi nu numai.

În plus faţă de centrul comercial, Prime Kapital dezvoltă din resurse exclusiv proprii o pasarelă auto-pietonală, o investiţie de 6 milioane de euro pe care o va transfera gratuit municipalităţii după finalizarea construcţiei. Este vorba despre o alternativă la trecerea căii ferate care separă în prezent pe cei 16.000 de locuitori din cartierul Tudor Vladimirescu de restul oraşului. „Pasarela va fluidiza traficul din zonă şi va oferi pietonilor un mod sigur de a traversa calea ferată, prin comparaţie cu ce se întâmplă în prezent când, în lipsa unei infrastructuri adecvate, aceştia îşi riscă zilnic viaţa traversând la nivel cu liniile de cale ferată”, spun reprezentanţii companiei Prime Kapital. 

Compania Prime Kapital mai are proiecte finalizate sau în derulare în Polonia, Bulgaria, la Bucureşti, Iaşi, Baia Mare, Târgovişte, Arad, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Bârlad şi Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here