Lider pe piaţa comerţului alimentar cu capital autohton, compania Annabella i-a interzis jurnalistei Claudia Diaconescu, de la publicația ”Timpul de Vâlcea” accesul în toate magazinele sale. Aceasta a fost notificată prin intermediul unei case de avocatură, scrie adevarul.ro.

Motivul interdicţiei în reţeaua de magazine aparţinând cunoscutului retailer este legat de o serie de articole semnate de jurnalistă, considerate denigratoare la adresa societăţii.   Compania fondată de soţii Dorina şi Dan Mutu, în urmă cu 27 de ani, s-a extins în tot judeţul şi în alte zone ale ţării, printre care şi Bucureşti, ajungând astăzi la aproximativ 70 de locaţii.   

În notificare i se cere jurnalistei să înceteze campania defăimătoare şi hărţuirea angajaţilor. Nu se specifică însă cum anume se va realiza interdicţia privind accesul în magazine, ci doar că, în caz contrar, compania îşi rezervă dreptul de a o acţiona pe ziaristă în instanţă, unde se vor cere prejudicii pentru afectarea activităţii şi reputaţiei societăţii.   

De asemenea, se mai solicită ştergerea tuturor articolelor considerate denigratoare atât de pe site-ul publicaţiei, cât şi de pe Facebook.  

„Am decis interzicerea accesului dvs. în magazinele noastre”  

„Notificare, prin care vă solicităm: să încetaţi de urgenţă campania de denigrare a magazinelor Annabella şi de hărţuire a angajaţilor acestora prin intermediul articolelor în cuprinsul publicaţiei „Timpul de Vâlcea”, ulterior viralizate pe principalele grupuri de Facebook (…)

”Articolele pe care le-aţi publicat nu respectă nici normele deontologice aplicabile jurnaliştilor, faţă de nesolicitarea unor puncte de vedere din partea Annabella la momentul redactării articolelor”, se specifică, printre altele, în textul notificării.   

În acelaşi act se mai menţionează: „În acest context şi având în vedere vizitele repetate şi abuzive din ultima perioadă ale jurnalistului Claudia Diaconescu, vă informez că am luat decizia de a interzice accesul dvs. în magazinele noastre”.

Notificarea privind interdicţia de a mai pătrunde în magazinul retailer-ului Annabella, primită de un jurnalist din Vâlcea Sursa Timpul de Vâlcea – 1

  

Notificarea privind interdicţia de a mai pătrunde în magazinul retailer-ului Annabella primită de un jurnalist din Vâlcea Sursa Timpul de Vâlcea – 2  

„O să vă vedem poza la intrare în magazinele Annabella?”  

Contactată de reporterul „Adevărul”, ziarista căreia i s-a interzis accesul în lanţul de magazine consideră că notificarea reprezintă un atac la meseria de jurnalist, la libertatea de exprimare, un gest de ameninţare şi intimidare, de hărţuire, dar şi de discriminare şi defăimare.

Claudia Diaconescu a mai precizat că a scris patru articole legate de respectiva companie, însă doar în două dintre ele a menţionat neregulile constatate, iar povestea a plecat de la o experienţă personală.

Jurnalista spune că a remarcat modalitatea deficitară privind etichetarea termenelor de expirare a unor produse alimentare, dar şi preţuri diferite la casa de marcat faţă de cele de la raft, considerând că în acest mod se încalcă drepturile oricărui consumator.     

Etichetele postate de o publicaţie vâlceană dintr-un magazin alimentar incomplete în absenţa datei de expirare a mărfii sau indescrifrabile Foto Timpul de Vâlcea  

„N-am hărţuit pe nimeni. Să mă obligi să şterg articolele de pe site şi de pe Facebook mi se pare strigător la cer. Unde mai este libertatea de exprimare, care mai este rolul nostru ca jurnalişti? Cât timp le-am publicat, mi le-am asumat. Nu am considerat că trebuie să iau un punct de vedere de la conducerea companiei din moment ce are şefi de magazin. Nu cred că rolul conducerii este să îmi spună dacă timpul de expirare de pe etichetă este sau nu real… Nu îmi este teamă. Nu este prima dată când scriu despre derapajele din zona socio-politică a judeţului. Toată lumea îmi pune aceeaşi întrebare: „Oare o să vedem poza dumneavoastră de acum încolo la intrare în magazinele Annabella, cu specificaţia „persoana non-grata?”.

Întrebată cum i se va interzice accesul, Claudia Diaconescu a răspuns: „Sincer, şi eu sunt curioasă”.   

„Ca şi client este binevenită oricând”  

„Adevărul” a contactat şi conducerea SC Annabella SRL căreia i-a solicitat un punct de vedere cu privire la cele întâmplate, în condiţiile în care exprimarea din notificare privind interdicţia de acces în magazine poate lăsa loc unor interpretări şi nu se aplică atâta timp cât nu mai hărţuieşte angajaţii.   

„Dacă intră în calitate de consumator, nu mai hărţuieşte oamenii, nu se mai poartă ca un justiţiar care încearcă să investigheze angajaţii, este binevenită oricând. Chiar îi mulţumim. Dar să înceteze cu această hărţuire. Noi nu avem o problemă nici cu jurnalista, nici cu clienta Claudia Diaconescu. Avem o problemă cu această hărţuire, în urma căreia angajaţii au solicitat să fie mutaţi la alte magazine. Nu intenţionăm să-i restricţionăm accesul în nici un fel. Intimidare şi discriminare face jurnalista”, a declarat Octavian Olaru, director executiv Annabella.  

De asemenea, a menţionat că jurnalista a dat dovadă de rea intenţie, motiv pentru care a fost nevoie să fie contactată casa de avocatură cu care compania colaborează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here