UE şi SUA cer Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi

Arestarea opozantului Alexei Navalnîi după sosirea sa la Moscova este ”inacceptabilă”, a spus duminică seară președintele Consiliului European, Charles Michel, făcând apel la Rusia să îl ”elibereze imediat”.

Reținerea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Cer autorităților ruse să îl elibereze imediat”, a scris Michel pe Twitter.

Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse să ”respecte drepturile” lui Navalnîi și a cerut ”eliberarea imediată” a disidentului într-un mesaj pe twitter.

Politizarea sistemului judiciar este inacceptabilă”, adaugă Borell.

Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, a fost arestat duminică seară de serviciile penitenciarelor ruse la sosirea la Moscova din Germania, unde a stat după ce a fost otrăvit în vară.

Lituania, membră a Uniunii Europene, a anunțat duminică eară că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Liderul opoziţiei ruse, arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, „trebuie eliberat imediat”, a îndemnat duminică şi Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, relatează AFP.

„Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”, a denunţat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

„Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a insistat el pe Twitter.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, consideră, la rândul său, că este inacceptabilă arestarea liderului opoziţie Alexei Navalnîi la reîntoarcerea acestuia în Rusia, pentru simplul fapt că este principalul opozant rus.

„Arestarea liderului opoziţiei ruse Navalnîi, la reîntoarcerea acestuia în Rusia, după ce şi-a revenit în urma otrăvirii cu novichok este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziţiei, doar pentru că este opoziţie, este pur nedemocratică”, a scris Bogdan Aurescu duminică seara pe Twitter, citat de News.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here