OMS îndeamnă la retestarea unor pneumonii suspecte din 2019. Manager „Victor Babeș”: „E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID”

OMS îndeamnă țările să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de COVID-19. Semnaul vine după ce un doctor din Franța a confirmat o infectare cu noul coronavirus din decembrie, cu o lună mai devreme decât primul caz oficial.

„Ar fi grozav dacă toate țările care au avut cazuri suspecte de pneumonii în ultimele luni, fie decembrie, fie noiembrie, le-ar verifica pentru COVID-19.  Nu este surprinzător, deoarece primele cazuri de COVID-19 au avut simptome de la începutul lunii decembrie, așa că este posibil ca oameni infectați din Wuhan să fi călătorit atunci și în alte țări”, a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS.

Managerul Institutului Victor Babeș din București, Emilian Imbri, a declarat la Digi24 că în ultimele luni ale anului trecut în România a fost sezon de gripă, că analizele indicau virusul gripal. Accidental, printre cazurile de gripă, e posibil să fi circulat și coronavirus, a spus Imbri.

„A fost epidemie de gripă sezonieră, testele făcute au scos în evidență virusul care circula atunci în România. Atunci noi nu gândeam că există altă formă de virus, nu aveam nici kiturile respective pentru a identifica o altă formă de virus. E posibil ca printre gripele respective să fi circulat și COVID, dar asta doar accidental, pentru că, altfel, s-ar fi extins și ar fi avut fenomenele pe care le are acum, cu o mortalitate mult mai mare. Nu sunt virusolog, dar, logica medicală mă face să afirm asta”, a declarat Imbri.

Emilian Imbri a subliniat că dacă vor fi emise recomandări, probabil va fi și o metodologie după care să se facă retestarea, vor fi reluate fișele de observație cu simptomatologie.

Context 

Yves Cohen, responsabilul de terapie intensivă la spitalele Avicenne de Bobigny şi Jean Verdier de Bondy, a dezvăluit într-un interviu acordat luni postului de radio France Info că acest caz a fost descoperit într-o evaluare retrospectivă a testelor de tip PCR, efectuate asupra a 24 de pacienţi internaţi în decembrie şi ianuarie cu pneumonie.

Unui pacient internat la spitalul Jean Verdier i-au fost prelevate probe PCR, care au fost de abia acum analizate şi care au ieşit pozitive la COVID-19.

Bărbatul, care nu efectuase călătorii ce ar fi emis ipoteza contagierii în străinătate, a fost bolnav timp de 15 zile, iar cei doi fii şi soţia au fost de asemenea contagiaţi.

Acest lucru presupune că soţia, fiind asimptomatică, putea fi la originea contagierii întregii familii. Mai ales că ea lucra la pescăria unui supermarket, în rândul căreia există un mare număr de clienţi chinezi.

Concluziile urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate săptămâna viitoare.

1 COMENTARIU

  1. “ Emilian Imbri a subliniat că dacă vor fi emise recomandări, probabil va fi și o metodologie după care să se facă retestarea, vor fi reluate fișele de observație cu simptomatologie.”
    Ce mai așteptați?
    Convocați-i pe foștii bolnavi si faceți un test să vedeți dacă au dobândit IMUNITATE la coronavirus, dacă au anticorpi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here