Ordin MS privind carantina, publicat de Andreea Moldovan fără ştirea lui Cîţu, Arafat şi a prefectului. Nici în conferinţa de presă nu s-a spus ceva despre noile măsuri

În Monitorul Oficial a fost publicat, marţi seară, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, transmite News.ro. Potrivit documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie. Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial cu semnătura secretarului de stat Andreea Moldovan. Surse guvernamentale, citate de Digi24, arată însă că publicarea documentului în M.Of. s-a făcut fără informarea premierului Florin Cîțu.

Totodată, noile criterii nu au fost aduse nici în atenția altor decidenți politici, motiv pentru care situaţia ar putea escalada în coaliţie, iar eventuala demitere a Andreei Moldovan ar putea fi văzută ca una din căile de urmat. Asta, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a avut marţi, conferință de presă, în cursul căreia nu a fost anunțat nimic despre ordinul semnat.

Nici şeful DSU, Raed Arafat, nu a fost informat cu privire la respectivul ordin, iar prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aflat din Monitorul Oficial despre documentul semnat de Andreea Moldovan. Aceasta din urmă a afirmat, la Digi24, că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific. „Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a afirmat Moldovan.

„Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, susțin surse guvernamentale, citate de Digi24. „Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.

„După ce a propus Andreea Moldovan aceste măsuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine. Automat s-a renunțat la alte discuții. Andreea Moldovan a făcut o fixație pe chestiunea cu carantina. Măsurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul că sunt necesare ca să nu ajungem la carantine, am stabilit că sunt suficiente. Automat s-a renunțat la alte discuții. A mai făcut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discuții pe la minister și a dat ordinul”, mai spun aceleași surse. 

Documentul

”Art. I. — Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 22 iulie 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale sunt prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.”

2. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 9. — Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezentul ordin.”

3. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, este ordinul publucat în Monitorul Oficial.

Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de ”minimum 60 de puncte”.

Pentru restul zonelor, se au în vedere cinci criterii, punctajul care trebuie atins fiind de 70 de puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here