Palatul Regal și Cazinoul Mamaia, pierdute definitiv. Sentința îi ușurează viața lui Radu Mazăre

Royal Palace/Palatul Regal, Mamaia. Wikipedia, fotograf Horst Grund
Royal Palace/Palatul Regal, Mamaia. Wikipedia, fotograf Horst Grund

Doi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa, respectiv preşedintele Marius Cristian Epure şi Adriana Ispas, l-au achitat definitiv pe fostul primar Radu Mazăre pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din staţiunea Mamaia. Pe unul dintre ele se află Palatul Regal, iar pe celălalt Cazinoul, relatează Adevărul.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul în care acesta era judecat şi condamnat la şase ani şi jumătate în primă instanţă pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din centrul staţiunii Mamaia, pe care se află două monumente: Club Castel, al familiei regale, şi Cazino, construcţie-emblemă inaugurată de Regele Carol al II-lea.   

Conform rechizitoriului procurorilor, în anul 2004, fostul primar a vândut firmei Light System SRL 15.465,91 metri pătraţi de teren aferent Palatului Reginei Maria cu doar 23, 56 de euro/mp, paguba ridicându-se la suma de 1.104.884,16 euro.

În acelaşi dosar, Radu Mazăre a mai fost trimis în judecată pentru vânzarea, în 2007, a două terenuri aferente Cazinoului din Mamaia, în suprafaţă de 11.890 metri pătraţi, respectiv 502,81 metri pătraţi, tot la un preţ subevaluat, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro.

Cele două terenuri au fost cumpărate de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Gina Hortolomei Moscu, o apropiată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Terenurile respective au fost ulterior transferate societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate tot de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

În primă instanţă,  judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, de la Tribunalul Constanţa, l-a condamnat pe Radu Mazăre la şase ani şi jumătate închisoare, însă trei ani mai târziu, Curtea de Apel l-a achitat pe fostul edil.

Hotărârea a surprins magistraţi şi procurori, dar, mai ales a stârnit furie în rândul opiniei publice. Din păcate, însă, nu se mai poate face nimic. Judecătorii spun că, o dată cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedură Penală, în 2014, recursul obişnuit a dispărut şi a rămas recursul în casaţie, care, practic, nu se poate introduce decât pentru motive de procedură.

Spre exemplu, se poate introduce dacă în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal, dacă nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată, dacă s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.   

Şi procurorul şef DNA Constanţa, Andrei Bodean, care a instrumentat dosarele lui Mazăre, a confirmat pentru „Adevărul” că nu se mai poate face nimic în acest caz: „Nu există niciun motiv de recurs. 99 din cauze rămân la curţile de apel“, spune procurorul DNA.

„Am pierdut tot. S-au ridicat sechestrele, sunt bune de vândut terenurile“, explică Andrei Bodean.

Articolul integral – AICI.

3 COMENTARII

  1. Alo CSM ,ce pastele ma-mii voastre faceti cu justiția din românia??…Nu vă e rusine sa țineți în funcții judecătorii ca cei din constanța??…cum e posibil ca un escroc internațional să-și bată joc de o țară întreagă??..cum e posibil ca acestui pușcăriaș să-i fie permise orice??…voi acolo nu analizați cazurile astea??..de sunteti consiliul superior al magistraturii??…ce faceti toată ziua la lucru, luat o o valiză de bani de la stat și va doare în cot ce fac magistrații voștri în teritoriu…cum dracu scăpa de procese tocmai escrocii ,interlopii,curvele???..Nu vă puneți si voi problema asta asa la o cafea dimineața !!!..ba chiar sunt toti nevinovați??…pe Doamnă Kovesi rapid ati condamnato !!…Nu ieșiți la pensii ??…dati bir cu fugitii….la 45 de ani…

  2. Orice lege facuta de om se poate repara,bineinteles daca exista vointa,mai ales politica!!!Sper inca sa auda ce s-a intamplat cei alesi in noul parlament,sa faca reparatii urgente codului penal creat de infractoarea lui basescu,alina bica!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here