Până când vom putea călători în UE cu actualele cărți de identitate. Precizări de la șeful Direcției pentru Evidența Populației

Românii vor putea călători în statele UE cu cărțile electronice de identitate care vor fi eliberate începând cu luna august 2021, dar vor putea folosi și actualele acte de identitate până la expirarea lor, au precizat oficiali din MAI.

Cărțile electronice de identitate vor avea CIP și vor ține loc și de card de sănătate. Deocamdată, costul de eliberare a unui astfel de document nu a fost stabilit, însă, potrivit reprezentanților MAI, în statele UE acesta variază între 15 și 40 de euro.

Dacă nu vor un astfel de document, românii pot opta pentru o carte de identitate fără CIP, însă cu aceasta nu vor putea călători în UE, având nevoie de pașaport.

Reprezentanții MAI au precizat, însă, că românii pot merge în Uniunea Europeană cu actualele acte de identitate, până când acestea vor expira, potrivit Hotnews.

Șeful Directiei pentru Evidența Populatiei, comisar Cătălin Giulescu, a explicat că după 3 august 2021 românii vor putea călători în statele UE în baza noii cărți electronice de identitate emisă dupa 3 august 2021, dar și cu actualul buletinu aflat în perioada de valabilitate, iar această etapa de tranziție se va încheia în 2031. De asemenea, se va putea călători în continuare și cu pașaportul.

Cartea electronică de identitate va fi obligatorie de la vârsta de 12 ani, și nu de la 14 ani, cum este acum, iar părinții pot cere eliberarea unei cărți electronice de identitate pentru copii încă de la nașterea acestora.
Noul document de identitate va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate prin înscrierea în cip a unui certificat digital care va fi emis de către MAI şi care permite titularului să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela, vineri.

De asemenea, prin noile documente de identitate se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here