Pandemia de represiune. Număr-record de jurnaliști aruncați după gratii, în 2020. China și-a asigurat prima poziție

Sursa: Pexels

Anul care se încheie ne-a arătat, mai mult ca predecesorii săi, cât de prețioasă, dar și de fragilă este libertatea de exprimare pe tot cuprinsul Globului. Iar pandemia a jucat, dincolo de „clasicele” conflicte interne izbucnite în unele țări, cât de dură poate fi represiunea în state care, în ciuda petelor de la dosar, își promovează pe plan internațional modelele politice „de succes”. Două exemple au ieșit profund în evidență, în 2020: cel al Chinei și Turciei, scrie The Economist. Datorită evoluțiilor relativ proaspete din SUA, publicația britanică își încheie trecerea în revistă cu așteptări ceva mai optimiste de la 2021.

<< „Există un singur mijloc de informare care spune adevărul, toate celelalte voci fiind considerate zvonuri”. Așa a declarat Zhang Zhan, o jurnalistă chineză care, la apogeul focarului de coronavirus din țară, a oferit relatări de la fața locului, care adesea contraziceau narațiunea oficială a guvernului. În cele din urmă, guvernul a fost de acord cu ea, dar a considerat-o un colportor de zvonuri. Doamna Zhang a fost arestată în luna mai pentru „tulburări și provocarea de probleme”, infracțiune adesea folosită pentru urmărirea penală a activiștilor și disidenților. Ulterior, femeia fost acuzată de răspândirea de „informații false”. Pe 28 decembrie, tânăra de 37 de ani a fost condamnată la patru ani de închisoare.

Doamna Zhang este una dintre cei ce puțin 274 de jurnaliști închiși, la nivel global, în 2020, potrivit unei cercetări anuale realizate de Committee to Protect Journalists (CPJ), un grup de advocacy din New York. E un nivel-record. Pentru al doilea an consecutiv, China conduceîn topul încarcerărilor, cu 47 de jurnaliști trimiși după gratii, până la 1 decembrie. Turcia a ocupat locul al doilea, cu 37. Aproximativ 12% dintre reporterii închiși în 2020 au fost reținuți, precum doamna Zhang, sub acuzația de propagare de „știri false”, infracțiune care a reprezentat aproximativ 1% din detenții între 2010 și 2013, dar a crescut constant de atunci (anul trecut a ajuns la 13%). Totuși, majoritatea – 67% – reporterilor care execută pedepse sau se află în detenție, în 2020, au fost acuzați de infracțiuni anti-stat. Aproape o cincime nu se mai confruntaseră cu nicio acuzație.

Mulți jurnaliști au fost închiși din cauza relatărilor lor despre pandemie. Cel puțin doi au murit după ce au luat virusul în timp ce se aflau în custodia poliției. Pe 13 iulie, Mohamed Monir, un jurnalist egiptean care fusese arestat sub acuzația de răspândire de dezinformări, a murit după ce a contractat covid-19 în complexul închisorii Tora, din Cairo. La 18 iulie, David Romero Ellner, un jurnalist din Honduras, a murit după ce s-a îmbolnăvit de covid-19 în timp ce era închis în penitenciarul național Támara (el ispășea o pedeapsă de zece ani pentru defăimarea unui fost procuror).

Alții au fost pedepsiți pentru acoperirea altor subiecte sensibile din punct de vedere politic. După ce au izbucnit protestele, în Belarus, după alegerile falsificate din 9 august, zece jurnaliști au fost închiși. Fosta republică sovietică nu figurase în recensământul CPJ din 2014. Cel puțin șapte jurnaliști sunt reținuți în Etiopia, unde a izbucnit un conflict armat în noiembrie, față de unul singur, în 2019. Toți cei 24 de jurnaliști reținuți în Arabia Saudită erau în închisoare încă dinainte de pandemie.

CPJ consideră că a existat o eroziune a valorilor democratice în întreaga lume, în 2020, în parte din cauza a ceea ce descrie ca o „lipsă de leadership global” din partea Americii și a altor state. Deși niciun jurnalist din America nu a fost închis, până la 1 decembrie, când CPJ a întocmit bilanțul, un număr fără precedent de 121 au fost arestați în ultimele 11 luni. Niciunul nu a fost condamnat, deși cel puțin 12 încă se confruntă cu acuzații pentru infracțiuni, în special pentru că acopereau protestele împotriva brutalității poliției.

În măsura în care conducerea de la Washington poate încuraja alte țări să-și trateze jurnaliștii mai bine, există motive să sperăm că 2021 ar putea fi un an mai bun decât 2020. În timp ce președintele Donald Trump s-a referit la mass-media ca la „dușmanul poporului”, Joe Biden, succesorul său, a afirmat că presa liberă este „fundamentală” pentru democrație. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here