Pandemia dezvăluie un Amazon esențial, dar vulnerabil. Cel mai important magnat al secolului XXI și cei 3 munți ai lui Jeff Bezos

Sursa: Wikimedia

Viziunea lui Jeff Bezos asupra cu privire la cumpărăturile online la nivel global se concretizează mai repede ca niciodată. Dar munca de administrare a Amazon nu a fost tocmai ușoară, scrie The Economist, într-o analiză pe care o vom reda pe larg.

În vara lui 1995, Jeff Bezos era un tip slăbuț, obsedat de munca lui dintr-un subsol în care, alături de soția sa, împacheta de zor cutii. Astăzi, după 25 de ani, este probabil cel mai important magnat al secolului XXI: un bărbat divorțat, preocupat de sport și mușchi, care finanțează misiuni spațiale și ziare din plăcere, adulat de Warren Buffett și atacat de Donald Trump.

Amazon nu mai este doar o librărie, ci un conglomerat digital în valoare de 1,3 trilioane de dolari, pe care consumatorii îl iubesc, politicienii adoră să-l urască și în cazul căruia investitorii și rivalii au învățat să nu parieze niciodată. Acum, pandemia a generat o creștere digitală care arată cât de important este Amazon pentru viața de zi cu zi, în America și Europa, datorită rolului său crucial în comerțul electronic, logistică și cloud computing.

Ca răspuns la criză, domnul Bezos a revenit la managementul cotidian. Superficial privind, nici că ar fi putut fi un moment mai bun, dar cea de-a patra firmă cea mai valoroasă din lume se confruntă cu probleme: un contract social franjurat, balonare financiară și o concurență re-energizată.

Explozia digitalului a început cu „încărcarea cămărilor” online, pe măsură ce consumatorii au comandat în vrac hârtie igienică și paste. Pentru Amazon, vânzările au crescut în primul trimestru cu 26%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. La jumătate alui aprilie, când, în SUA, au distribuite cecurile, ca parte a măsurilor de sprijin pentru populație, americanii s-au aruncat la o gamă mai largă de bunuri. Doi rivali, eBay și Costco, susțin că activitatea online a accelerat în luna mai.

S-au depus eforturi mari pentru a putea răspunde cererii, domnul Bezos făcând din nou controale de inventar zilnic. Amazon a angajat 175.000 de angajați, și-a echipat oamenii cu mănuși, în valoare de 34 milioane dolari, și a închiriat 12 avioane noi de marfă, extinzând flota la 82. Extinderea e-commerce-ului s-a bazat pe o infrastructură de sisteme de cloud computing și plăți. Amazon deține o halcă din aceasta, de asemenea, prin AWS, divizia sa de cloud, care a înregistrat creșteri cu 33% ale vânzărilor, în primul trimestru.

Se pune întrebarea dacă explozia digitalului se va diminua. Magazinele se redeschid. Cu toate acestea, sunt semne că o parte din boom va fi de durată, iar asta întrucât nu a fost vorba doar de o situație în care aceiași oameni au făcut ceva mai mult decât de obicei. Un grup nou a trecut la cumpărături online. În America, clienții „silver”, în jurul vârstei de 60 de ani, și-au făcut conturi pentru a efectua plăți digitale. Mulți comercianți fizici au suferit daune fatale. Zeci au falimentat sau sunt la un pas, inclusiv J Crew și Neiman Marcus.

În ultimul an, acțiunile firmelor de depozitare, care se dezvoltă în comerțul electronic, le-au depășit cu 48 de puncte procentuale pe cele ale proprietarilor de centre comerciale.

Toate acestea ar putea părea că se potrivesc scenariului pe care domnul Bezos l-a scris de-a lungul anilor în scrisorile sale către acționari, asupra cărora se apleacă acum investitori la fel de meticuloși precum domnului Buffett. El susține că Amazon se află într-un cerc virtuos perpetuu, în care cheltuie bani pentru a câștiga cota de piață și se extinde în industriile adiacente.

De la cărți a sărit la comerțul electronic, apoi și-a deschis diviziile de cloud și logistică către comercianți terți, făcându-le afaceri pe picioarele lor. Clienții sunt fidelizați cu beneficii precum Prime, un serviciu de abonament, și Alexa, un asistent vocal. Până aici, noua ofensivă a digitalului confirmă creșterea inexorabilă a Amazonului. Aceasta este punctul de vedere pe Wall Street, unde acțiunile Amazon au atins un record al tuturor timpurilor, în 17 iunie.

Cu toate acestea, din ferma sa din vestul Texasului, domnul Bezos trebuie să lupte cu probleme complicate.

De exemplu, contractul social franjurat. Unele critici comune aduse Amazonului sunt pur și simplu greșite. Spre deosebire de Google, pe zona motoarelor de căutare, Amazon nu este un monopol în domeniul său. Anul trecut Amazon a avut o pondere de 40% din comerțul electronic american și de 6% raportat la toate vânzările cu amănuntul. Există puține dovezi că Amazon distruge locuri de muncă. Studiile privind „efectul Amazon” sugerează că noile locuri de muncă pentru depozite și livrări compensează declinul asistenților din magazin și că salariul minim pe oră al companiei, de 15 dolari în America, este peste media din sectorul comerțului cu amănuntul.

Dar strategia Amazon implică o uriașă perturbare creativă pe piața muncii, pe măsură ce economia turează. În plus, focarele de Covid-19 din depozitele sale au realimentat temerile legate de condițiile de muncă: 13 avocați generali ai statului american și-au exprimat îngrijorarea. Și rolul Amazon, de bun la toate în comerț creează conflicte de interese.

De exemplu, îi tratează platforma sa pe vânzătorii terți în condiții egale cu propriile produse? Congresul și UE investighează acest lucru. Și cât de confortabile ar trebui să fie celelalte firme în ceea ce privește furnizarea datelor lor sensibile către AWS, din moment ce această firmă face parte dintr-un conglomerat concurent?

A doua problemă a Amazon ține de balonare. Întrucât domnul Bezos s-a extins în industrie după industrie, firma sa a ajuns să aibă un bilanț mai greu decât al unei fabrici sovietice de tractoare.

Astăzi are 104 miliarde dolari în uzine, inclusiv activele în leasing, nefiind departe de cei 119 miliarde de dolari ai rivalului său mai vechi, Walmart. Drept urmare, randamentele, cu excepția AWS, sunt dureroase, iar pandemia stoarce în continuare marjele în comerțul electronic. Dl Bezos spune că firma poate deveni mai mult decât suma părților sale prin colectarea datelor și vânzarea de reclame și abonamente. Până acum investitorii au mers pe încredere. Însă marjele slabe ale comerțului electronic fac mai dificilă detașarea Amazon de AWS și, astfel eliberarea de atenția organismelor de reglementare. Pe de altă parte, o asemenea mișcare ar priva Amazon de mașina de bani care finanțează multe altele.

Ultima îngrijorare a domnului Bezos este concurența. El a spus demult că urmărește clienții, nu concurenții, dar trebuie că a băgat de seamă cum au fost rivalii săi energizați de pandemie. Vânzările digitale ale la Walmart, Target și Costco s-au dublat sau chiar mai mult în aprilie, făcând comparație an la an. Firmele digitale independente prosperă.

Shopify, Netflix și alți jucători noi au depășit Amazon anul acesta. În cea mai mare parte a lumii, conduc competitorii regionali, nu Amazon. De exemplu, MercadoLibre în America Latină, Jio în India și Shopee în Asia de Sud-Est. China este dominată de Alibaba, JD.com și sprijină concurenți noi, precum Pinduoduo.

Imitația este forma cea mai sinceră a capitalismului

Celei mai admirate afaceri din lume îi rămână să rezolve mai multe puzzle-uri.

Dacă Amazon va ridica salariile pentru a placa politicienii unei epoci populiste, își va pierde avantajul costurilor reduse. Dacă nu se învârte pentru a fi pe placul autorităților de reglementare, efectul va fi financiar. Și dacă va crește prețurile pentru a-și satisface acționarii, noii săi competitori vor câștiga cota de piață.

După 25 de ani, viziunea domnului Bezos despre o lume care cumpără, privește și citește online devine realitate mai rapid ca niciodată. Dar munca de a conduce Amazon nu a devenit mai ușoară, chiar dacă nu mai implică efortul de a ambala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here