Părinții și profesorii, revoltați de comentariile lui Alexandru Cumpănașu de pe TikTok

Comentariile lui Alexandru Cumpănașu de pe contul de TikTok, în care îi îndeamnă pe elevi să nu asculte de profesori și să ignore cerințele acestora, au stârnit revolta părinților, care sunt şocaţi de conţinutul extrem de dur la care au acces copiii lor. Totodată, postările de pe TikTok, de multe ori pe ritmuri de manele, au ajuns subiect de discuţie în cancelarii.

De precizat că aproape 500.000 de elevi din România urmăresc contul de TikTok „profu.online”, administrat de Alexandru Cumpănaşu, în care profesorii sunt blamaţi și descriși drept adversari ai elevilor.

Vreau și eu să văd dacă vreun profesor va avea tupeul – tupeul! – să încalce legea, să-ți pună note și să te condamne că nu ți-ai făcut tema de vacanță”, îi spune Alexandru Cumpănașu, pe un ton revoltat, unui elev care se plângea că s-a săturat să facă teme de vacanță.

Aproape 500.000 de copii şi tineri află de pe TikTok, de la „proful online”, cum ar trebui să se comporte la orele care se desfăşoară de luni bune pe internet.

Eu nu știu ce psihopați sunt de partea ailaltă, ce derbedei sunt de partea ailaltă ca profesori. Da? Din păcate, ne arată că perverșii în sistemul de învățământ sunt destul de mulți. Acuma, cu tot respectul, să vezi fete de 15-16-17-18 ani făcând genuflexiuni, flotări și altele, pe cameră, ca înregistrări, ele pot fi folosite și altfel. Pot fi puse pe site-uri de o altă natură! NU dați cu voi nicio înregistrare!”, îi îndeamnă Cumpănașu pe elevi.

Rareș Voicu, reprezentant al Consiliului Național al Elevilor spune că „e, de fapt, doar un mod de a incita elevii să fie agresivi, să nu respecte datoriile pe care le au în școala online”. „E un fel de dezbină și cucerește, adică sunt tratate punctele nevralgice ale școlii online, lucruri care ne frustrează pe noi toți. Elevii au simțit că au atât de puține repere în figurile adulte și în figurile mature din viața școlară, încât au simțit nevoia să apeleze la astfel de conturi și la astfel de alternative”, a explicat Rareș Voicu la Digi24.

Întrebat cum își câștigă Alexandru Cumpănașu  credibilitatea și simpatia elevilor, Rareș Voicu spune că de cele mai multe ori o face prin a asculta ce spun elevii și prin a-i demoniza pe absolut toți profesorii.

Profesorii sunt revoltați de sutele de filmări în care Alexandru Cumpănaşu încurajează ura copiilor faţă de cadrele didactice și încearcă să-și explice acest fenomen.

Este un loc de defulare, un loc în care își manifestă nemulțumirile, dar cred că ar fi foarte bine dacă ar fi exprimate în cadru instituțional. Deranjează și modul în care sunt spuse lucrurile. Acuzațiile care se aduc acolo în mod particular pot fi reale, dar cu siguranță nu pot fi generalizate. Numărul enorm de urmăritori ai acestor filmulețe ne arată că elevii simt o lipsă de comunicare reală cu cadrul didactic”, a comentat Ioana Neacșu, director adjunct la Colegiul Național „Grigore Moisil”, la Digi24.

Întrebată dacă ar putea fi un subiect de discuție la o oră de dirigenție sau este mai bine să fie trecut sub tăcere pentru ca elevii care nu au aflat încă de un astfel de cont să nu afle în continuare, Ioana Neacșu a răspuns: ”Cea mai bună este o abordare deschisă, frontală. Vom reflecta și vom vedea dacă este o măsură potrivită”

Un alt profesor, Marcel Bartic, care predă istoria, este de părere că părinții ar trebui să fie mai atenți la nevoile copiilor lor, dar și din partea profesorilor ar fi nevoie de mai multă dăruire. ”Câtă vreme unii dintre ei văd meseria asta de profesor doar ca pe un job la care te duci la 8.00 și pleci la 12.00, nu poți să ai pretenția dup-aia să fii un model pentru copiii ăia. N-ai cum să trezești în sufletul copilului o emoție care cumva să te apropie de el”, a spus Marcel Bartic la Digi24.

La rândul lor, părinţii sunt îngrijorați că nu pot controla activitatea copiilor pe internet. ”Punem accentul pe acest tripartit între părinte, elev și profesor de a fi un dialog constant și continuu. Important este ca cei care se simt lezați de astfel de informații să ia măsuri și să conteste sau nu acel aspect”, a declarat Gabriel Chicioreanu, de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, la Digi24.

În schimb, sociologul Gelu Duminică consideră că pentru Cumpănașu întreaga poveste este o modalitate de scoate bani. ”Omul face bani pe acele vizualizări, vinde un produs, marea problema este societatea care cumpără produsul ăla”, atrage atenția sociologul Gelu Duminică. ”Trebuie să educăm consumatorul, în cazul de față copiii, ce înseamnă produsul de slabă calitate, ce înseamnă ura, dihonia, ce înseamnă lipsa de respect și cu siguranță peste ceva vreme, astfel de personaje nu vor mai fi consumate”, a spus Gelu Duminică.

Sociologul a mai spus că „cea mai proastă soluție ar fi să nu se vorbească despre acest subiect”, atrăgând însă atenția că ”și modul în care vorbim despre acest subiect contează. Contează foarte mult dacă familiile noastre sunt pregătite să facă apel la valorile normale ale unei societăți și nu numai să vorbească, ci să le și pună în practică”.

Jurnaliştii Digi24 au precizat că au încercat să ia legătura cu Alexandru Cumpănaşu, însă până la momentul difuzării materialului nu au primit niciun răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here