Patroana vestitului restaurant Jariștea, anchetată pentru evaziune fiscală. Cine este Kera Calița

Kera Caliţa, cunoscuta patroană a Locantei Jariştea, s-a bucurat de succes zeci de ani de când a deschis vestita cârciumă din buricul Bucureştiului. Acum, în plină pandemie de COVID-19, jupâneasa este anchetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, relatează Adevărul.

Miercuri dimineaţă, 10 februarie, au avut loc percheziţii de amploare acasă la Kera Caliţa, pe numele său real, Aurelia Nicolau. Anchetatorii spun că vestita patroană este anchetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. „Nu ştiu de ce sunt acolo”, a spus ea. 

După numele de botez se numeşte Aurora Leventis, după căsătorie Nicolau, însă după numele de scenă este Kera Caliţa, celebra patroană a „Locantei Jariştea”, din buricul Bucureştiului.

În fiecare seară, la Jariştea, în vremuri nepandemice, doamna Aurora Nicolau, îmbrăcată în veşminte boiereşti din Bucureştiul de altă dată, obişnuia să-şi întâmpine oaspeţii cu un spectacol şi-o poveste ce schimbă o cină obişnuită într-o trăire de neuitat. 

De la masa dumneaei, cu clopoţelul alături, Kera Caliţa întreţinea toată atmosfera, aşa cum probabil se întâmpla în cârciumile renumite ale Bucureştiului de acum 100 de ani, potrivit Life.ro.   

„Eu am fost bibliotecar de formaţie şi după aceea, din 1980 în 1990 am fost casier contabil la Higiena. După vremurile pline de învolburări, pline de materialism-dialectic, am visat la o cârciumă. Mi-o doream de mult din poveştile bunicilor şi din închipuirile mele”, a mărturisit coana Caliţa, într-un interviu pentru sursa citată.  

„După şcoală, în 1980, când lucram la bibliotecă venitul era foarte mic. Ş-atunci era o lume cu prieteni şi relaţii şi mama mi-a aranjat să mă angajez casier-contabil la Higiena pentru simplul motiv că se câştigau mult mai mulţi bani. Dar nu era lumea mea şi am suferit în tăcere până au venit vremurile noi, şi-am ştiut că se deschide o poartă pe care vor apărea alţi oameni, alte tabieturi şi alte ocupaţii”, a povestit vestita patroană de restaurant.   

Kera Caliţa s-a născut în Lehliu Gară, judeţul Călăraşi, însă bunicii ei, materni şi paterni, sunt de pe malurile Borcei, meleagurile lui Odobescu. S-a mutat în Bucureşti, în adolescenţă, după ce mama s-a recăsătorit, dar a mărturisit că a iubit dintotdeauna Bucureştiul, din vacanţele la rude. L-a vizitat prima dată la vârsta de şase ani.   

„Aşa de tare iubeam Bucureştiul că abia aşteptam vacanţele să vin la rude. Mă duceau în Parcul Carol, mă plimbau cu tramvaiul, cu barca, mă duceau la Muzeul Antipa, mergeam în Primăverii, pe uliţa Lipscani … Mi-am dorit totdeauna să văd, să simt şi să cutreier Bucureştiul”, sunt vorbele coanei Caliţa, potrivit life.ro.  

A fost elevă a Liceului Şincai, apoi a studiat biblioteconomie. După Revoluţie a deschis împreună cu soţul ei, pe care a trebuit să-l convingă că o cârciumă e cea mai bună afacere, Locanta Jariştea, ce vrând-nevrând a ajuns pe lista obiectivelor turistice pentru străinii care ne vizitează.    Madame Caliţa ştia bine ce face, căci atât ea, cât şi soţul ei, se trag din neam de negustori. Carevasăzică, nici n-avea cum să aibă o afacere falimentară, căci negustoria făcea parte din „ADN-ul” ei. 

Mai multe detalii – AICI.

1 COMENTARIU

  1. normal sa aiba apucaturi fanariote !!.. la voi in fanar s-a inventat bacsisul,spaga ,mita..curvasaria,prostitutia..e o scursura umana acesta aratare…du-te dracului la istanbul la turcii tai nenorocito..ai sictir !..
    trafic de carne vie,..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here