Patru căutători de comori cehi, condamnați după ce au distrus și devalizat situri arheologice din zona cetăților dacice

Patru căutători de comori cehi au fost condamnați după ce au distrus mai multe situri arheologice, săpând ilegal în incinta lor și furând artefacte antice.

Judecătoria Orăștie i-a condamnat pe bărbați, pe 25 august, dandu-le pedepse de până la doi ani de închisoare cu suspendare pentru furt calificat, distrugere și acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fară autorizația prealabila. În plus, inculpații trebuie să presteze munca neremunerata în folosul comunității, pe o perioada de 60 de zile, la Primăria Orăștie sau la Primăria Beriu. Sentința nu este definitivă, potrivit Adevărul.ro.

Bărbații, cu vârste intre 31 și 37 de ani, au fost acuzați că, atât în luna septembrie 2015, cât și în anii anteriori, au venit din Cehia pentru a face săpături ilegale în siturile cetăților dacice Costești, Blidaru, Banița și Patra Roșie, dar au intrat inclusiv în incinta Ulpiei Traiana Sarmizegetusa.

Procurorii au reușit să recupereze oparte dintre bunurile arheologice furate, însumând peste 100 de piese antice.

Autoritățile judiciare din Cehia au ridicat de la inculpați și au transmis autorităților judiciare romane medii de stocare date care confirma activitatea infracțională a inculpaților în siturile arheologice sus menționate. Astfel a rezultat că din computerul inculpatului Lukas Havlik, într-un folder intitulat RUMUNSKO au fost identificate fotografii și video filmări realizate de cei 4 inculpați în perioada 12-19 septembrie 2015 în zona siturilor arheologice sus menționate. Sunt relevante imaginile în care apar cei patr inculpați utilizând detectoarele de metale, efectuând săpături neautorizate și sustrăgând artefactele descoperite. Tot din aceste imagini a rezultat că la data de 15 septembrie 2015 cei patru inculpați au fost prezenți în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde au desfășurat aceleași activități împotrivă patrimoniului cultural national. Intenția infracțională a inculpaților a rezultat și din imaginile în care s-au fotografiat în perimetrul siturilor arheologice cu însemnele de monument istoric UNESCO și plăcutele de avertizare și în limbi de circulație internațională amplasate la intrarea în aceste obiective„, se arata în dosar, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here