Pe culmile disperării. Manualul chinez de executare definitivă a opoziției din Hong Kong

Sursa: Twitter

Ofensiva regimului comunist de la Beijing continuă în Hong Kong, unde, după decenii bune, parlamentul din teritoriul va fi lăsat fără măcar o voce de opoziţie, scrie The Economist. Ca orice alt regim autoritar atent să mimeze democrația de dragul PR-ului geopolitic, China a recurs la cele mai variate forme de subminare a temeliei democratice de aici.

<< Nu este „nimic de care să-ți fie rușine”, a afirmat lidera Hong Kong-ului, Carrie Lam, când a fost întrebată ce simte în legătură cu acest Legislativ care adoptă proiecte de lege controversate, după ce opoziţia a fost eliminată prin expulzarea ori demisiile parlamentarilor pro-democrație. „Suntem mai încântați de faptul că proiectele de legi sunt adoptate mai eficient”. Declarațiile doamnei Lam, făcute în 11 noiembrie, au semnalat o nouă etapă întunecată din campania Chinei de eliminare a libertăților de care beneficiase Hong Kong și introducere a guvernării de carton, practicată pe continentul chinez.

Nori de furtună se adunaseră peste Consiliul legislativ (cunoscut sub numele de Legco) încă de când China a impus o lege draconică a securităţii naționale în Hong Kong, pe 30 iunie. În iulie, guvernul local a interzis participarea la alegerile programate în septembrie în cazul a 12 politicieni, inclusiv patru membri ai Legco. I-a acuzat că se opun noii legi și altor procese politice. La scurt timp după aceea, a guvernul a amânat alegerile cu un an, invocând pandemia.

La începutul acestei luni, poliția a arestat opt ​​politicieni de opoziție, inclusiv cinci membri Legco, pentru presupusa lor implicare într-o încăierare în Cameră. Apoi a venit hotărârea parlamentului de la Beijing, Congresul Național al Poporului (CNP), care a avut ca rezultat epurarea finală, iar în aceeași zi răspunsul îngrozitor al doamnei Lam. Guvernul din Hong Kong ar putea exclude orice parlamentar care nu a acceptă stăpânirea chineză în Hong Kong sau care încalcă securitatea națională.

Autoritățile din Hong Kong au răspuns rapid la edictul CNP. Acesta a declarat că cei patru legislatori cărora li s-a interzis realegerea vor fi, de asemenea, eliminați de pe loc. Ca răspuns, alți 15 parlamentari din opoziție au ținut o conferință de presă pentru a anunța că vor demisiona, în semn de solidaritate. Iar după ce alţi doi din tabăra lor au renunțat deja, în septembrie, protestând astfel împotriva amânării alegerilor, mutarea lor va lăsa Legco fără o voce de opoziție, pentru prima dată în ultimele decenii.

Cu doar un an în urmă, perspectivele păreau mult mai luminoase pentru politicienii pro-democrație. La alegerile pentru consiliile locale, care au avut loc în noiembrie 2019, pe fondul unor tulburări anti-guvernamentale care măturaseră orașul de la jumătatea anului, au obținut victorii fără precedent. Se credea că ar fi urmat să obțină un succes similar în scrutinul pentru Legco din acest an, dacă acesta la termen – chiar dacă doar jumătate din cele 70 de locuri ale acestui organism sunt ocupate prin alegeri directe. Prin decizia din această săptămână, CNP a arătat clar că, chiar dacă politicienii din opoziție ar câștiga majoritatea (la cele mai recente alegeri, cele din 2016, rataseră acest obiectiv), numărul lor ar putea fi redus din nou, după voia guvernului.

Cei patru parlamentari care au fost excluşi în urma deciziei CNP sunt: Dennis Kwok, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung și Alvin Yeung. Cu greu pot fi descrişi drept radicali. „Respectăm regulile de procedură, purtăm costume. Noi patru – doi avocați, un medic, un contabil – suntem cei mai moderați dintre moderați”, spune Dennis Kwok. Guvernul nu a explicat de ce au fost daţi afară. Dar în iulie, când au fost descalificați din nou, fuseseră acuzați de semnarea petițiilor împotriva legii securității naționale, angajându-se să blocheze trecerea bugetului, iar democrații să câștige majoritatea și să susțină sancțiunile americane asupra Hong Kong-ului. În martie, domnul Leung a călătorit în California pentru a participa la o conferință pe tema unor asemenea sancțiuni. Dar el spune că nu a încurajat impunerea lor, temându-se că vor afecta economia Hong Kongului.

Politicienii pro-democrație – cel puțin cei care nu au fost descalificați – ar putea participa în continuare la alegerile de anul viitor. Domnul Leung spune că următorul Legco trebuie să aibă o opoziție. Dar tendința este clară. Opoziția vocală din Legco, care i-a încurcat din ce în ce mai mult pe democrați, va fi înăbușită. Opoziția „poate fi nevoită să se mute în afara cadrului oficial” pentru a-și exprima nemulțumirea, spune Eliza W.Y. Lee, de la Universitatea din Hong Kong. Totuşi, remarcă aceasta, s-au închis şi posibilităţile activismului de stradă. Legea securității naționale, împreună cu restricțiile legate de coronavirus, au eliminat tulburările.

Este puțin probabil ca mulți membri ai publicului să fie supărați de plecarea democraților din Legco. Cei care sprijină guvernul i-au considerat de multă vreme ca fiind o sursă de necazuri, dat fiind că sunt înclinați să perturbe procedurile legislative. Sondajele de opinie sugerează că mulți critici ai guvernului au puține speranțe că legislativul va mai fi vreodată unul democratic. Ca atare, pe măsură ce Partidul Comunist îşi întărește controlul asupra Legco, ei consideră din ce în ce mai mult implicarea politicienilor pro-democrație în această instituţie drept una lipsită de sens, spune Ho-Fung Hung, de la Universitatea Johns Hopkins.

În septembrie, Institutul de cercetare a opiniei publice din Hong Kong şi-a prezentat concluziile cu privire la decizia de amânare a alegerilor. Printre suporterii opoziţiei, s-a constatat o împărțire aproape uniformă între cei care vor ca parlamentarii lor să continue să lucreze în mandatul prelungit al Legco și cei care preferă ca respectivii reprezentanţi să demisioneze. „Am primit o mulțime de mesaje de sprijin de la publicul din Hong Kong, în care ne spun că nu vor să mai acordăm credit acestei instituții. Ei ne transmit că, rămânând, îi oferim un fel de credibilitate”, explică dl Kwok.

Un astfel de pesimism este ușor de înțeles. De când a fost adoptată legea securității, a existat un flux constant de veşti care i-au îngrozit pe democrații din Hong Kong. Câțiva experţi din mediul academic, cu puncte de vedere tranşante, au fost forțați să renunțe sau nu li s-au mai reînnoit contractele. La începutul acestei luni, un jurnalist de televiziune a fost arestat după ce a contribuit la producerea unui material pentru radiodifuzorul public din Hong Kong, RTHK, care a criticat reacţia poliției la atacul interlopilor asupra protestatarilor anti-guvernamentali, în timpul protestelor de anul trecut. Presupusa infracțiune invocată a fost obținerea de informaţii privind proprietatea mașinii dintr-o bază de date guvernamentală, folosind un pretext fals.

Dar existența unei opoziții în Legco, oricât de frustrată de sistemul electoral (aproape jumătate din locuri sunt rezervate grupurilor de interese, cum ar fi industriile și profesiile), a făcut mult timp ca sistemul politic din Hong Kong să se distingă de cel continental. Perspectiva unui Legco lipsit chiar de cei câțiva dinți pe care îil are este într-adevăr una sumbră. >>

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here