Petre Roman, posibil viitor emisar ONU în Sahara de Vest. Numele românulu provoacă un scandal internațional

Sursa: Facebook

Presa din Alegeria anunță, citând surse de la New York, că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul prim-ministru român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019. Jurnaliștii algerieni critică decizia, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”. 

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese”, mai scrie presa algeriană.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman. „Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor.

Ce spune Roman

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii.

„Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție.”, spune fostul premier.

Același lucru spune Petre Roman și despre articolul apărut în presa din Algeria: „Din nou, nu pot să mă exprim pentru că procesul este în desfășurare”.

Guterres visează la un nou mandat

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate că i-ar plăcea să continue cu un al doilea mandat, a relatat duminică Bloomberg News, care citează două surse aflate la curent cu acest subiect, potrivit Reuters.

Conform relatării, Guterres foarte probabil îl va informa oficial în curând pe preşedintele Adunării Generale a ONU.

În vârstă de 71 de ani, Guterres a devenit în ianuarie 2017 al nouălea secretar general al ONU, pentru un mandat de cinci ani care se va încheia la sfârşitul acestui an.

Guterres a aşteptat rezultatele alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie înainte de a lua o decizie şi îşi doreşte un al doilea mandat după victoria democratului Joe Biden, conform Bloomberg.

SUA şi ONU au avut poziţii diferite în numeroase rânduri în timpul administraţiei republicanului Donald Trump.

În mandatul lui Trump, SUA au părăsit Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi i-au iritat pe membrii Consiliului de Securitate prin retragerea din acordul nuclear cu Iranul. Washingtonul a părăsit de asemenea şi Acordul de la Paris privind clima.

Biroul lui Guterres nu a făcut niciun comentariu la relatarea din Bloomberg, precizează Reuters. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here