Plaje „la liber”, ca acum 30 de ani: Noile terenuri din Mamaia nu pot fi concesionate

Noile plaje de pe litoral au încă o problemă pe care autoritățile nu știu cum să o rezolve deocamdată: aceste suprafețe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte, deci, nu pot fi concesionate. Practic, spune șeful Gărzii de Mediu, vor fi plaje „la liber”, ca acum 30 de ani. 

Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a explicat la Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

În condițiile în care cei din HoReCa nu pot concesiona aceste terenuri, turiștii se vor putea așeza „la liber” pe plaje, spune Berceanu.

Cadastrarea noilor plaje este dificilă și pentru că peste câțiva ani s-ar putea ca natura să le ”revendice” din nou.

Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede și sunt mai multe instituții ale statului implicate aici. Vrem să vedem și evoluția. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem și eroziunea vântului și a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”,  a arătat Octavian Berceanu.

Cine face curățenie pe plajele noi?

O altă problemă este: cine face curat pe aceste plaje? De obicei, concesionarul face curățenie în zona pe care o concesionează, dar dacă aceste plaje nu pot fi închiriate încă, ce se întâmplă?

În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT”, spune șeful Gărzii de Mediu.

Complicații există însă și în acest domeniu, atrage atenția Octavian Berceanu. „E greu să delegi un serviciu pe o suprafață care de facto nu există în acte – e o realitate. Mâine-poimâine vine Curtea de Conturi și te întreabă: cum ai făcut aceste plăți, ai făcut doar pentru suprafața aceasta mică, care a existat dintotdeauna, ai inclus-o și pe cealaltă, dar fără documente? E o noutate pentru noi, o premieră și trebuie să ne adaptăm”, spune oficialul.

Dar nu putem să omitem acest serviciu de salubritate, adică să avem 30 de metri de plajă curată, 30 de metri cu alge, să nu intervină nimeni și să devină o sursă de poluare, emanând mirosuri specifice. Și atunci, trebuie să găsim la nivel de UAT resursa, astfel încât să facem igienizarea plajelor”, a subliniat șeful Gărzii de Mediu.

În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

Lucrările fac parte din proiectul „Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)”, implementat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, care presupune lucrări de reducere a eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

Proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, presupune costuri de 3,8 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here