Ar putea pleca Vladimir Putin de la conducerea Federației Ruse? Un comentariu enigmatic al lui Vladimir Putin privind limitarea numărului de mandate prezidențiale a relansat speculațiile legate de plecarea sa definitivă de la Kremlin în 2024, scrie AFP.

În tradiționala conferință anuală de presă, președintele rus a fost întrebat joi despre o reformă constituțională și în special despre interdicția de a exercita mai mult de „două mandate consecutive”.

Ceea ce s-ar putea face legat de aceste mandate este suprimarea calificativului ”consecutive” când e vorba de funcția prezidențială„, a răspuns el.

Dacă acest termen va fi suprimat din Constituție, aceasta ar exclude o revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când expiră al doilea său mandat consecutiv.

Și nu ar mai putea părăsi președinția doar pentru o perioadă, pentru a reveni ulterior, așa cum a făcut în 2012 după patru ani (2008-2012) în calitate de prim ministru.

Avem două mandate succesive, credinciosul vostru servitor își îndeplinește cele două mandate și apoi părăsește postul, și apoi are dreptul să revină la funcția de președinte deoarece nu mai e vorba de două mandate succesive„, a explicat președintele rus.

Acest gen de alternanță „deranjează anumiți politologi, actori ai societății”, a adăugat el.

Șefa televiziunii RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonyan, a apreciat că afirmațiile lui Vladimir Putin nu se datorează hazardului și că acesta a decis să părăsească președinția.

Dacă cineva se întreabă dacă șeful va avea un nou mandat prezidențial, nu îl va avea„, a scris ea pe Twitter.

Speculațiile legate de intențiile lui Vladimir Putin dincolo de orizontul anului 2024 au apărut încă de la realegerea sa, în 2018.

Kremlinul a apreciat prematură evocarea acestei chestiuni, în condițiile în care Putin mai are încă patru ani de petrecut în fruntea statului.

Vladimir Vladimirovici Putin ocupă pentru a patra oară funcția de președinte al Federației Ruse. A devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei. Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției).

În 18 martie 2018 Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.

Putin a câștigat alegerile prezidențiale din 2018 cu mai mult de 76% din voturi, ceea ce înseamnă că el a continuat ca președinte în al patrulea mandat.

7 mai 2018, Vladimir Putin a preluat pentru a patra oară funcția de președinte al Rusiei. În această zi, Putin l-a invitat pe Dmitri Medvedev, să formeze împreună un nou guvern. La 15 mai 2018, Vladimir Putin a participat la deschiderea porțiunii de autostradă de-a lungul podului spre Crimeea. La 18 mai 2018, Putin a semnat decrete privind componența noului guvern. La 25 mai 2018, Putin a anunțat că nu va candida pentru funcția de președinte în anul 2024, justificând acest lucru cu cele prevăzute de Constituția Rusiei. În mod deschis, Valdimir Putin a vorbit despre un posibil succesor al său la 7 iunie 2018.

Surse: Hotnews, wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here