Plecarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD, o chestiune de ore


Potrivit informațiilor existente în acest moment, plecarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD este o chestiune de ore. Modul în care actualul lider va renunța la funcție va fi unul lipsit de tensiuni, urmând să predea puterea unui organism colectiv de conducere format din cinci persoane. Omul care a preluat inițiativa înlocuirii Vioricăi Dăncilă și care va fi și liderul grupului care va prelua frâiele partidului este Marcel Ciolacu.

Acesta ar fi reușit să coaguleze susținerea liderilor PSD pentru a fi susținut ca președinte interimar al PSD. De altfel, din viitoarea conducere vor face parte Paul Sănescu, Claudiu Manda și Niculae Bădălău până la organizarea unui congres extraordinar.

Surse participante la discuții au declarat pentru HotNews.ro că s-a decis ca toată conducerea Biroului Politic Permanent (preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi) să-și depună demisia la ședința CEX de marți.

Astfel cei 12 vicepreședinți, secretarul general al PSD și președintele Consiliul Național urmează să demisioneze în bloc la ședința programată marți după-amiaza la sediul partidului. Eugen Teodorovici ar fi refuzat să renunțe la funcția de președinte executiv. În cazul în care acesta își menține decizia, riscă să fie suspendat din PSD, au explicat sursele citate.

Citiți și Scandal cu țipete și istericale acasă la Dăncilă

Până la organizarea unui congres, partidul ar urma să aibă o conducere colectivă. Congresul ar urma să aducă modificări ample la statutul partidului, pentru că PSD ar fi în acest moment „un partid perimat, prăfuit”.

Dacă Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor, secretar general al PSD, vor refuza să demisioneze, liderii partidului iau în calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea, mai precizează și surse citate de Antena 3.

Teodorovici a declarat luni seara că nu demisionează

Eugen Teodorovici a dezvăluit luni seara câteva detalii din discuțiile pe care le-a avut cu colegii din PSD. Teodorovici a declarat că s-a văzut luni cu Marcel Ciolacu la Parlament și i-a comunicat că Viorica Dăncilă nu merită „să iasă pe ușa din dos” de la șefia PSD, fiindcă CEx a votat-o să fie candidat la prezidențiale. El a mai spus că nu va demisiona din funcția de președinte executiv al PSD.

Nu poți să fi mulțumit de ce s-a întâmplat la PSD. Pot să spun că sunt dezamăgit, dar nu luați vis a vis de scor neapărat. Am să spun în următoarele zile (întrebat față de cine e dezamăgit – n.r.). O dezamăgire pe care o am și am să o spun în mod public. Știți că spunea la un moment dat în Parlament, în Comisia în care domnul Cîțu a fost acolo audiat, am avut formularea mea directă pe care am spus-o dinainte să o interpreteze unii. Am spus că îmi doresc foarte mult ca în România să nu mai existe în politică oameni fără caractere și fără principii”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, la Antena 3.

Întrebat dacă își va da demisia, în care că social-democrații din tabăra lui Marcel Ciolacu i-o vor cere, Eugen Teodorovici a spus că nu.

Nu. Aici să fie lucrurile și mai clare. Azi am fost și eu la domnul Ciolacu, la Parlament, la dânsul la birou. Era normal să o fac. Am avut o discuție telefonică cu dânsul. Dânsul m-a sunat de dimineață. Am spus că vin, desigur. Pot să vă spun ceva și din acea discuție scurtă, pentru că dânsul a plecat la discuția cu doamna președinte. Am spus câteva lucruri, cum ar fi: în primul rând această femeie, hai să spunem așa, femeie președintele partidului astăzi, nu merită să iasă pe ușa din dos, pentru că până una alta CEx-ul a votat-o să fie candidatul partidului la prezidențiale, cu două sau trei excepții”, a explicat fostul ministru de Finanțe.

Acesta a adăugat că toată lumea și-a făcut poze cu Viorica Dăncilă în vizitele ei prin țară și că nimeni nu a ridicat până în prezent problema strategiei de campanie a PSD, în ședințele Comitetului Executiv al partidului.

Doi la mână. De fiecare dată când a fost invitată în teritoriu, dânsa a mers în teritoriu și a onorat orice fel de solicitare. Toți și-au făcut poze cu dânsa. CEx-urile pe care le-am avut noi la partid nu au ridicat în discuție că strategia de campanie sau că orice altceva din campania pe care PSD a dus-o ar fi greșit sau să se recomande ceva de îndreptare. Absolut nimic. Cred că dânsa și-a asumat în momente grele ale partidului o poziție destul de sensibilă și mai ales o răspundere foarte mare”, a conchis Teodorovici.

Discuțiile cu Dăncilă

Liderii social democraților s-au reunit luni seară, într-o ședință informală, la Parlament, pentru a discuta viitorul partidului, după pierderea alegerilor de către Viorica Dăncilă. Reuniunea are loc în condițiile în care președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a avut, tot luni seara, o discuție se pare destul de tensionată cu Viorica Dăncilă, pe care a convins-o să-și depună demisia din fruntea partidului și să preia șefia organizației de femei a PSD, potrivit informațiilor Universul.net.

Decizia ar urma să fie anunțată la ședința Comitetului Executiv al PSD, programată marți. În acest moment, în PSD se discută cine va prelua conducerea partidului. Marcel Ciolacu își dorește să fie președinte interimar, până la organizarea unui congres extraordinar. Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Radu Moldovan și Lia Olguța Vasilescu s-ar putea număra liderii care vor sta alături de Ciolacu în conducerea partidului.

Potrivit Agerpres, sunt prezenţi la întâlnire Paul Stănescu (PSD Olt), Niculae Bădălău (PSD Giurgiu), Marian Oprişan (PSD Vrancea), Ionel Arsene (PSD Neamţ), Dan Nica (PSD Galaţi), Horia Teodorescu (PSD Tulcea).

Explicațiile lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a scris luni seara pe Facebook ce a discutat cu Viorica Dăncilă. Ciolacu afirmă că discuţia s-a axat pe rezultatul obţinut la alegerile prezidenţiale, însă nu a dezvăluit și rezultatul acestei discuţii. Din informațiile Universul.net, Ciolacu i-a propus Vioricăi Dăncilă să devină președinta organizației de femei a PSD.

Am discutat în această seară cu Viorica Dăncilă, despre întâlnirea pe care urmează să o am cu președinții de organizații pentru a discuta despre rezultatului obținut la aceste alegeri. Este firesc sa se întâmple acest lucru după orice scrutin.

Vreau să spun cât ce poate de clar că această discuție a fost una calmă, așezată și productivă.

A fost o campanie în care s-a muncit mult, mulțumim tuturor celor care s-au implicat și mulțumim milioanelor de români care au dat un vot de încredere Partidului Social Democrat și Vioricăi Dăncilă.

A fost un rezultat care nu ne mulțumește pe niciunul dintre noi, dar asta nu înseamnă ca nu există soluții.

Vreau să îi rog pe colegii mei să se gândească la obiectivele noastre pentru alegerile de anul viitor. Rămânem o echipă, rămânem împreună, așa cum am făcut-o întotdeauna în momente mai complicate. PSD este în continuare un partid puternic”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu s-ar fi întâlnit cu Viorica Dăncilă pentru a o convinge să demisioneze – susțin sursele HotNews.ro. Ciolacu s-ar fi dus la Dăncilă acasă să o convingă să renunțe la șefia PSD și să propună o conducere interimară. Ciolacu i-ar fi promis acesteia un loc eligibil de parlamentar în 2020 și șefia organizației PSD Femei în locul demisiei.

O întâlnire secretă convocată de Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, are loc luni seara, transmite Radio Europa Liberă. La masă au fost chemați foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Ciolacu este presat din interiorul PSD să își anunțe intenția de a prelua șefia partidului.

La întâlnirea informală se va stabili strategia pentru Comitetul Executiv, convocat marți de Viorica Dăncilă. Practic, Ciolacu ar vrea să vadă pe câte voturi se poate baza în ședința decisivă privind înlăturarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD.

Liderii de organizații îi cer lui Ciolacu să-și asume conducerea partidului și să renunțe la atitudinea diplomată avută în timpul campaniei electorale. Printre susținătorii lui Ciolacu se numără Paul Stănescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Ionel Arsene și Olguța Vasilescu, șefa campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. Și Marian Oprișan și Dumitru Buzatu își doresc schimbarea Vioricăi Dăncilă.

O altă întâlnire informală a mai avut loc la prânz, între Sorin Grindeanu, Ionel Arsene și Marcel Ciolacu, chiar în biroul acestuia din Parlament.

Episodul Gabriel Oprea

Tentativa de debarcare a Vioricăi Dăncilă are loc pe fondul unui alt subiect controversat. Duminică seara, când primele rezultate indicau că turul doi al prezidențialelor se va solda cu un dezastru răsunător pentru PSD, în sediul din Kiseleff 10 al partidului și-a făcut apariția liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Viorica Dăncilă a încercat să justifice prezența lui Oprea acolo făcând trimitere la un protocol de colaborare, dar reacțiile virulente nu au întârziat să apară.

Gabriela Firea a avut una dintre cele mai vehemente reacții, care a avertizat că partidul riscă să iasă pe ușa din dos a istoriei.

De ce se teme Firea, dar și alți lideri social-democrați de reinserția lui Gabriel Oprea în PSD? Toate detaliile – AICI.

Dacă PSD se fărâmițează acum, putem crede că Victor Ponta sau Mihai Tudose vor încerca să se întoarcă în partid. Au mai multe șanse cu un partid slab să îl cucerească.

Trendul dominant acum este spargerea PSD și nu coagularea lui în jurul unui lider puternic, carismatic, fiindcă nu are de unde să apară acum un asemenea lider, la cum arată acum contextul. O analiză marca Universul.net, pe această temă, în format TEXT și VIDEO – AICI.

Context

Baronii PSD au suferit înfrângeri fără precedent în județe care până acum erau roșii la alegeri. Un exemplu ar fi Botoșani, ultimul bastion PSD din Moldova, unde Klaus Iohannis a câștigat cu 690 de voturi față de Viorica Dăncilă. În total, PSD are doar cinci județe câștigate la prezidențiale, toate în sudul țării: Mehedinți, Gorj, Olt, Giurgiu și nelipsitul Teleorman. Este cea mai umilitoare înfrângere pentru PSD de până acum, ceea ce va atrage și consecințe pe măsură pentru liderii care au dus partidul în această direcție.

Astfel, observăm că în doar câteva ore de la anunțul exit poll-urilor, alianțele din interiorul partidului au început să se recontureze. Dacă în ultimele luni o vedeam pe Viorica Dăncilă flancată de cei doi „bodyguarzi” ai săi, Mihai Fifor și Eugen Teodorovici, duminică noapte, Teodorovici apărea într-un interviu alături de Gabriela Firea la Antena 3. Potrivit unor surse din PSD, citate de Hotnews, Gabriela Firea ar intenționa să intre în competiția pentru șefia PSD fiind susținută de baronul de Olt Paul Stănescu și Eugen Teodorovici.

Marcel Ciolacu are, în schimb, cea mai mare susținere din partea baronilor locali, care sunt foarte nemulțumiți de înfrângerea suferită. Liderii de organizații îi cer lui Ciolacu să-și asume conducerea partidului și să renunțe la atitudinea diplomată avută în timpul campaniei electorale.

Printre susținătorii lui Ciolacu se numără Paul Stănescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Ionel Arsene și Olguța Vasilescu, șefa campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. Și Marian Oprișan și Dumitru Buzatu își doresc schimbarea Vioricăi Dăncilă.

Foto: INQUAM/George Călin

4 COMENTARII

  1. Circul psdist continua, tot intr-un circ o duce de 3 ani de zile. Vorba vasileascai, ne luam pop-corn si ne uitam la comedia asta tragica, urat si gretos mai moare partidul asta de mamuti comunistoizi penali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here