„Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită”. Un profesor de fizică explică lipsa de precizie a termoscanerelor

Inquam Photos / George Călin

Tot mai mulți români se plâng de lipsa de precizie a termoscanerelor care le măsoară temperatura la intrarea în spațiile comerciale. Un profesor de la Facultatea de Fizică a Universității din Iași a explicat ce factori pot influența exactitatea unui termoscaner.

Oamenii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius nu vor fi primiți în incinte. Totuși, pentru că sunt mai mulți factori care pot influența temperatura corporală, dacă o persoană are o temperatură mai mare de 37,3 grade, îi vor fi date câteva minute de răgaz, apoi i se va lua din nou temperatura. Dacă și a doua oară valoarea este peste normal, respectiva persoană va fi sfătuită să consulte un medic și nu va fi lăsată să intre în clădire.

„Fiecare corp, la o anumită temperatură, emite o radiație care se numește radiație termică. Această radiație este măsurată prin termoscanare și intensitatea ei este legată de temperatura corpului și de alte proprietăți ale corpului. Trebuie să știm însă că această temperatură măsurată nu este aceeași în orice mediu, de aceea ea trebuie să fie luată în anumite condiții. Tot ce intervine între instrumentul de măsură și corp, mediul acesta, poate să influențeze precizia măsurării temperaturii. Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită, dar poate fi și starea suprafeței corpului, dacă de exemplu avem o cremă aplicată pe frunte. Or, oricare dintre acești parametri pot modifica precizia măsurii temperaturii în anumite condiții”, a explicat profesorul Silviu Gurlui la Digi24.

Profesorul de fizică a mai spus că testele pe care le-a făcut în laborator au arătat că temperatura arătată de termoscanere poate fi mai mică cu câteva grade atunci când se aplică o cremă pe față, lucru care se întâmplă de regulă în viața de zi cu zi. Deci, nu întotdeauna precizia este atât de bună, a punctat profesorul Silviu Gurlui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here