Prețul locuințelor din România ar putea crește cu 25%

Foto: Adrian Sulyok/ Unsplash

Prețurile ar putea crește cu 25% pe piața imobiliară din România. 

Valentina Geanuneanu, expert imobiliar, a explicat la Digi24 care este situația pe piața imobiliară din România.

Pandemia a produs efecte majore în privința prețurilor materialelor de construcții, care au explodat la începutul anului, iar acest lucru se reflectă în prețul locuințelor.

Pandemia i-a făcut pe români să își dorească apartamente mai mari, cu terase, sau să se mute la case cu grădină. Nu mai contează că locuința e în centrul Bucureștiului sau în zona periferică, a explicat expertul imobiliar.

Potrivit Valentinei Geanuneanu, prețurile or să crească cu 25% pe piața imobiliară din România.

Expertul imobiliar a afirmat că nu doar creșterea prețului la materialele de construcție duce la această explozie a prețurilor, ci și o directivă europeană care se aplică de anul acesta și în România, referitoare la eficiența energetică a clădirilor. Directiva se aplică locuințelor noi.

Astfel, calitatea clădirilor va crește, iar acest lucru se va reflecta și în prețuri, a spus expertul imobiliar.

Tendința de pe piața românească se reflectă însă într-un trend de pe piața europeană.

Prețul mediu de achiziție a unei locuințe a crescut în mai multe țări europene în ultimul an. Potrivit Politico, specialiștii se așteptau ca valoarea proprietăților să nu sufere modificări, ba chiar să scadă în condițiile crizei economice generate de pandemie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar mișcările de pe piața imobiliară din Europa i-a luat prin surprindere pe experți.

Datele Băncii Centrale Europene arată că toate statele din Zona Euro au înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor.

Omenii au fost obligați să stea în case, nu au mai cheltuit bani pe călătorii sau ieșiri în oraș la restaurant, așa că atenția li s-a îndreptat spre investiții în spații mai mari de locuit. Acest apetit pentru un apartament mai mare sau, în mod ideal, spre o casă, a dus la creșterea prețurilor medii pe mai multe piețe imobiliare, în special în Europa Centrală și de Nord, arată datele BCE.

Totodată, dobânzile mici oferite de bănci pentru împrumuturi au încurajat familiile tinere să ia credite pentru a-și cumpăra propria casă ori apartament.

Suedia a înregistrat cea mai mare creștere e prețului mediu pentru o locuință, de 18%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here