Prima frescă urbană dedicată unui erou român din Al Doilea Război Mondial. Povestea extraordinară din spatele picturii apărute în centrul Bucureștiului

Foto: Facebook / Obie Platon

Ultimul pilot român în viață care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial este celebrat într-un mod inedit: Armata i-a dedicat o pictură murală pe un zid din centrul Capitalei – care ilustrează bătălia aeriană din iunie 1944, când pilotul român a doborât avionul în care se afla americanul Barrie Davis, dar fără să îl ucidă. E prima operă de artă închinată unui veteran al Armatei Române care poate fi văzută zilnic de mii de oameni, transmite Digi24.

Aviatorul Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, a fost primit la eveniment așa cum se cuvine: ca un erou. În ropote de aplauze el a fost adus într-o mașină de epocă, un Rolls Royce Silver din 1947.

Otilia Sava, președinte „Alături de eroi”: „Sunteti un adevarat model pentru noi șpentru copii. Dacă astăzi putem fi liberi și iubi în libertate, a fost așa că dumnavoastră v-ati sacrificat viața pentru ceva mai înalt decât noi toți – România.”

Ministerul Apărării i-a dedicat o pictură murală pilotului pentru a-i arăta recunoștința pentru faptele de vitejie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pilotul român și aviatorul american s-au angajat într-o luptă aeriană în urma căreia pilotul american a fost nevoit să aterizeze forțat. La 66 de ani de la acel moment, cei doi s-au întâlnit pentru prima oară față-n față.

Ion Dobran: „Sunt fericit că trecând prin atâtea, am avut 340 de misiuni și 74 de lupte aeriene, să-l felicit, să-l privesc în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci, și fericit că a rămas îviață.”

Barrie Davis, fost aviator american: „Niciodată nu i-am văzut fața, era în spatele meu. Generalul era un trăgător excelent și sunt încântat că a ochit avionul, și nu pilotul.”

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here