Primăriile pot intra cu forța pentru a face curat în curțile pline de gunoaie, iar proprietarii vor fi obligați să achite costurile

Primăriile vor putea intra cu forța în curțile și terenurile private pline de deșeuri, iar după ce vor face curățenie, vor trimite facturile proprietarilor, conform unei legi intrate în vigoare de curând. Amenzile sunt usturătoare pentru cei care nu își strâng gunoaiele.

Până acum, mulți primari s-au plâns că nu pot face nimic în legătură cu gunoaiele aruncate în spațiile private, însă situația s-a schimbat. Acum, după ce Legea 273 a intrat în vigoare, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice sunt obligate să mențină curățenia în curte, în caz contrar autoritățile locale trebuie să intervină și să curețe proprietățile, relatează Digi24. .

Pe lângă curățenie, spațiile private pot fi dezăpezite și anumite plante tăiate cu forța, iar proprietarii trebuie să suporte costurile. Vor primi facturile acasă în urma acestor acțiuni.

”Trebuie să avem un precedent, sunt curios cum va arăta prima amendă sau primul caz în care vor interveni autoritățile și ce mesaj transmit către ceilalți oameni. În teorie e un lucru bun și ar trebui să ne îndrepte către normalitate cât mai repede”, a declarat, la Digi24, Alin Tănase, activist de mediu.

Mulți nu văd însă cu ochi buni ideea intrării cu forța a autorităților pe proprietatea lor.

Însă, potrivit legii, cei care vor continua să își depoziteze deșeurile în spațiile private riscă, potrivit legii, amenzi între 1.000 lei şi 2.000 lei. În cazul firmelor, sancţiunile pornesc de la 20.000 lei şi pot ajunge la 40.000 lei.

În primele zece luni ale acestui an, potrivit Gărzii de Mediu, au fost aplicate 225 de sancţiuni în valoare de aproxmativ 7,5 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here