Prin ce se diferențiază investitorii în monedă digitală de restul populației. Și cum arată clasamentul „intern” al celor mai educați și de succes, în funcție de criptomonedă

Sursa: Pixabay

Un nou studiu sugerează că investitori în criptomonede sunt mai bogați, mai tineri și mai bine educați, notează The Economist. Există însă și diferențe „interne”, care măsoară succesul în funcție de tipul de monedă digitală în care s-a investit.

<< Pe 13 septembrie, prețul Litecoin a sărit cu aproape 30%, în urma unui comunicat de presă fals, care pretindea că Walmart va începe să accepte moneda digitală pentru plăți online. Înșelăciunea, care a reușit să păcălească mai multe fluxuri de știri financiare, ar putea stimula chemările la o mai mare supraveghere a industriei criptomonedelor.

Criptomonedele le dădeau deja dureri de cap multor autorități de reglementare. Într-un discurs ținut săptămâna trecută, Charles Randell, președintele Financial Conduct Authority din Marea Britanie (FCA), a avertizat că extravaganța și promovarea intensă din jurul monedelor digitale poate provoca „teama de a rata” și că consumatorii sunt atrași de astfel de investiții cu „ iluzii ale îmbogățrii rapide”. La începutul acestei luni, Gary Gensler, șeful Securities and Exchange Commission, un alt organism de reglementare, le-a declarat membrilor Parlamentului European că clasa de active este „plină de fraude, escrocherii și abuzuri”.

Factorii de decizie politică au dreptate să fie preocupați, în special de fraude și escrocherii. Dar ar fi înșelător să etichetăm toți investitorii în criptomonede ca fiind naivi sau nesofisticați. Cercetări recente, efectuate de Raphael Auer, de la Bank for International Settlements, și David Tercero-Lucas, de la Universitatea Autonomă din Barcelona, sugerează că proprietarii americani de monede digitale tind să fie bine educați și să aibă venituri mari. Utilizând datele sondajului din 2019 al Rezervei Federale, autorii au constatat că, pe lângă faptul că sunt mai tineri și în cea mai mare parte bărbați, investitorii cripto sunt cu 75% mai susceptibili să dețină o diplomă universitară decât cei care nu investesc în cripto și e de două ori mai probabil să câștige peste 100.000 de dolari pe an. Un alt studiu recent, realizat de Helmut Stix, de la Banca Centrală a Austriei, a constatat, de asemenea, că investitorii cripto erau, în medie, mai alfabetizați din punct de vedere financiar decât cei care evită monedele digitale.

Cercetătorii au descoperit că aceste caracteristici variază în funcție de criptomonede. Deținătorii de XRP și eter, de exemplu, sunt cei mai educați; Proprietarii de Litecoin sunt cei mai puțin educați. Proprietarii de XRP, eter și Stellar sunt cei mai mari câștigători; investitorii în bitcoin câștigă cel mai puțin.

Baza de investitori în criptomonede este mult mai larg astăzi decât în ​​2019, când s-a realizat sondajul Fed. La acea vreme, criptomonedele erau o investiție de nișă, deținută doar de 1,4% dintre americani. În 2020, potrivit Rezervei Federale, aproximativ 4% dintre americani au criptomonede în portofoliu. Cu toate acestea, o analiză preliminară efectuată de autorii sondajului care folosește date colectate în octombrie anul trecut sugerează că criptomonedele continuă să atragă în principal investitori tineri, bărbați, bine educați.

Popularitatea crescândă a criptomonedelor ar putea determina autoritățile de reglementare să intervină. Domnii Auer și Tercero-Lucas susțin că, întrucât obiectivele investiției în active criptografice sunt similare cu cele pentru active mai tradiționale, și cadrul de reglementare ar trebui să fie similar. Deși investitorii cripto existenți pot înțelege riscurile pe care și le asumă, pe măsură extravaganța și promovarea intensă din jurul sectorului continuă, iar mai mulți investitori sunt atrași, se vor înmulți și apelurile la o protecție adecvată a consumatorilor împotriva celor care comit fraude, precum cei din spatele înșelăciunii Litecoin. >>

Financial Times: Peter Thiel, Jeff Bezos și goana după nemurire

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here