Prof. Ronald J. Rychlak, apropiat al generalului Pacepa: „Vorbea uneori despre întoarcerea în România”

Ion Mihai Pacepa, generalul de securitate fugit din țară înainte de caderea comunismlui, a murit de COVID. Avea 92 de ani și locuia în Statele Unite. Informația privind moartea generalului vine de la prietenul său, profesorul Ronald J. Rychlak, autorul cărții „Dezinformare”, pe care a scris-o în colaborare cu Pacepa. Digi24 a avut un dialog cu profesorul american.

Digi24: Sunteți cunoscut ca fiind un prieten și un colaborator al lui Ion Mihai Pacepa, fostul general care a fugit din România comunistă. Acum, informația pe care o aveți este că a murit, dar în România sunt multe informații, cea mai recentă legată de moartea sa a fost acum cinci ani. Deci, cum este?

Digi24: Pacepa și cu mine am fost prieteni mai bine de 10 de ani. Ieri dimineață am primit un telefon de la soția sa, acum văduva sa. El a fost internat în spital câteva zile, avea COVID și ea a primit informarea oficială, ieri dimineață și m-a sunat și pe mine ceva mai târziu.

Digi24: Cum ați descrie relația cu Ion Mihai Pacepa? Cum v-ați împrietenit, în primul rând?

Ronald J. Rychlak: Am început o colaborare. Eu am scris niște cărți despre Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2007, el a dezvăluit într-un articol de ziar că faptul că acesta ar fi fost Papa lui Hitler și că nu s-a preocupat suficient de evrei, erau parte din dezinformarea sovietică. La vremea respectivă scriam o a doua ediție a cărții mele „Hitler, Războiul și Papa” și chiar mi-am petrecut doi ani documentând ceea ce spunea (n.r. Pacepa), dacă avea sens și în doi an a avut sens, răspundea la întrebări puse de istorici, la care nu s-a putut răspunde înainte. Așa că am scris un capitol pentru noua ediție a cărții, am trimis-o publicației unde apăruse articolul (n.r. lui Pacepa), ei i-au dat cartea, câteva zile mai târziu el mi-a trimis un email și am început o colaborare prietenească, ne-am scris email-uri. Timp de câțiva ani l-am cunoscut doar prin email. Nu l-am întâlnit în persoană până în 2013 sau 2014 și chiar și atunci nu-i cunoșteam identitatea secretă, îl cunoșteam sub numele sub care a trăit încă niște ani după aceea. Dar în cele din urmă am devenit prieteni apropiați, vorbeam la telefon, ne trimiteam email-uri în mod obișnuit, ne-am întâlnit în persoană, soțiile noastre s-au cunoscut, am avut prânzuri și așa mai departe. Totul a înflorit într-o prietenie reală.

Digi24: Și cum era el, ca persoană? Cum ați spus, identitatea s-a v-a fost dezvăluită chiar și dvs mult mai târziu după ce l-ați întâlnit. Cum era el ca persoană?

Ronald J. Rychlak: Era dedicat, hotărât, îi păsa, dar putea să fie și foarte amuzant. Îmi amintesc o dată stăteam la masă cu soțiile noastre și el mi-a spus că mi-a trimis un dosar, despre care eu nu îmi aminteam. Mi-a spus: mi-ai răspuns, mi-ai spus că îl ai. I-am zis: poate l-am pierdut. El s-a întors spre soția lui și i-a spus „Ucide-l!”, într-o manieră foarte amuzantă, dar era o referință la generalul (n.r. de Securitate) care dădea acel ordin unei soții care poate l-ar fi dus la îndeplinire. Nu știu. Era amuzant, dar foarte serios în ceea ce privește convingerile sale.

Digi24: Cum era relația lui cu țara pe care a părăsit-o? Se gândea des la România, urmărea știrile despre România și, bineînțeles, știrile despre el? Pentru că, așa cum am spus, au fost foarte multe știri despre Pacepa care făcea una-alta, care era peste tot în același timp și așa mai departe.

Ronald J. Rychlak: Urmărea întotdeauna știrile din România și ținea partea României, urmărea echipele sportive românești la Cupa Mondială, la Olimpiadă, și iubea România foarte mult. Vorbea uneori despre întoarcerea în România, se uita la climatul politic, se gândea dacă este sau nu sigur să revină. Chiar a vorbit cu mine o dată despre a pleca în România împreună, dar a considerat că nu este momentul potrivit atunci. Dar îi păsa mult de România. Știu că oamenii au tot felul de păreri despre el, dar el a simțit mereu că a sacrificat mult pentru a aduce libertate oamenilor din țara lui, din România.

Materialul integral – AICI.

1 COMENTARIU

  1. Daca nu s-a intors ,e probabil pentru ca a vazut cine a condus tara dupa 1989:calaul bolsevic ilici iliescu si ceilalti colaboratori kgbisti :Brucan,Petre Roman,fiul kominternistului Walter ,Virgil Magureanu,in general rusnacii au controlat tara dupa uciderera cuplului Ceausescu..probabil nu avea incredere in ei si cine stie ce valuri mai provoca revenirea sa in tara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here