Programul de vaccinare al Israelului dă speranțe întregii lumi, iar cifrele vorbesc de la sine

Sursa: Pixabay

Dovezile existente atestă faptul că vaccinarea anti-Covid din Israel are impact, notează The Economist.

<< Peste o treime din populația Israelului a primit o doză de vaccin împotriva Covid-19, începând cu 19 decembrie. Premierul Benjamin Netanyahu a militat intens pentru vaccinare, făcând personal lobby pe lângă șeful Pfizer, pentru a asigura din vreme livrările de vaccin. El a fost primul israelian care s-a vaccinat și a făcut-o în direct, la televizor. A promis că „Israelul va fi prima țară din lume” care va ieși din pandemie – până la sfârșitul lunii martie. (În mod convenabil, acesta este momentul în care Israelul va organiza alegeri parlamentare, iar domnul Netanyahu consideră că succesul va spori șansele partidului său, Likud.) A fost o afirmație îndrăzneață, având în vedere că nimeni nu era sigur că vaccinurile vor reduce cu succes ratele de infecție suficient încât să poată fi ridicate restricțiile asociate lockdown-ului.

Acum există dovezi că programul de vaccinare are impact. Analiza efectuată de Eran Segal, biolog la Institutul de Științe Weizmann, din Rehovot, și de echipa sa a constatat o scădere semnificativă a cazurilor de Covid-19 în rândul persoanelor în vârstă din Israel. Efectul este deosebit de pronunțat în ceea ce privește internările în spital: printre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cazurile severe din spital au scăzut cu 26%, după vârful înregistrat în 19 ianuarie. În schimb, printre cei cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani – o categorie aflată la sfârșitul cozii care așteaptă la vaccinare – astfel de cazuri severe au crescut cu 13%.

Cea mai probabilă cauză este programul de vaccinare, mai degrabă decât lockdown-ul național adoptat o săptămână mai târziu (și consolidat pe 5 ianuarie). Pe măsură ce programul de vaccinare al Israelului avansează, se așteaptă o scădere și mai mare a numărului de cazuri și spitalizări. Chiar dacă Israelul a administrat, în medie, zilnic, doze la aproape 2% din populația sa, în ultimele două săptămâni, mai este o cale de parcurs: 65% dintre persoanele de peste 60 de ani au primit ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech; mai puțin de o treime dintre cei sub 30 de ani au primit prima doză de vaccin.

În ciuda scăderii încurajatoare a cazurilor și internărilor spitalicești atribuite vaccinărilor, în alte privințe factorii politici au împiedicat progresul. Domnul Netanyahu a fost dornic să evidențieze un acord diplomatic pe care l-a semnat cu Emiratele Arabe Unite. Zeci de mii de israelieni s-au năpustit în Dubai pentru cumpărăturile de sărbători, iar unii s-au întors cu variante noi, mai infecțioase, de Covid-19. Guvernul și-a închis singurul aeroport internațional pe 24 ianuarie. Iar autoritățile palestiniene din Cisiordania și Gaza ocupate abia au început să își vaccineze populațiile.

Noile variante s-au răspândit rapid, în mare parte pentru că sunt mai greu de îngrădit și parțial pentru că unii oameni au încălcat restricțiile de blocare. O preocupare deosebită o reprezintă cartierele ultraortodoxe (în care trăiește aproximativ 12% din populația Israelului), unde școlile și adunările publice au continuat, iar ratele de infecție sunt duble față de cele din restul țării. O adunare deosebit de controversată a fost înmormântarea cu public din Ierusalim a rabinului Meshulam Dovid Soloveitchik, în vârstă de 99 de ani, la care au participat aproximativ 20.000 de bărbați ultraortodocși, la 31 ianuarie. Coaliția domnului Netanyahu se bazează pe sprijinul partidelor ultraortodoxe, iar acesta a fost reticent în a impune lockdown suporterilor săi.

Scăderea numărului de infecții și de internări în spitale dau speranță domnului Netanyahu și restului lumii. Acolo unde Israelul a deschis un drum, prin capacitatea sa de a distribui și administra rapid vaccinurile, urmează alte țări mai mari. Marea Britanie și America au administrat până acum cel puțin o doză la 14% și, respectiv, 8% din populația lor. Încetul cu încetul, în următoarele săptămâni, magia acestor programe de vaccinare ar trebui să înceapă să se dezvăluie. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here