plenul reunit al senatului romaniei

Proiectul de lege referitor la starea de alertă a trecut, luni seara, de votul din Senat, urmând ca miercuri să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional. Proiectul cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă.
PSD a reușit să elimine cele mai importante restricții, golind astfel de conținut o bună parte din lege. Printre restricțiile eliminate: restrângerea sau interzicerea circulației, instituirea carantinei și închiderea temporară a frontierei. Eliminarea restricțiilor ca urmare a unui amendament depus de Robert Cazanciuc aprobat de Comisia Juridică și votat de plenul Senatului, cu 111 voturi pentru, opt împotrivă și 15 abțineri.

Și UDMR a repurtat o victorie importantă. Ca urmare a unui amendament depus de senatorii Császár Károly Zsolt și Cseke Attila, a fost eliminat art. 5 privind coordonarea de către Ministerul Sănătății a organizării și funcționării spitalelor din subordinea autorităților publice locale, care a luat baronilor locali dreptul de a numi, suspenda sau eliberarea din funcție managerii de spitale.

Miercuri, inițiativa legislativă întră dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.
Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de Comisia Juridică. Modificarea prevede că starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării iar măsura se supune încuviințării Parlamentului
De asemenea, senatorii au introdus prevederea că Parlamentul decide în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare.

În prezent, legea prevede că starea de alertă este decisă de către Comitetul Naţional pentru situații de urgență și stipulată prin ordonanță de urgență.

Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă”.

Potrivit articolul 84 din Constituţie, după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituţională. După aceste două zile, după ce preşedintele promulgă, e nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19. 

Pentru a acoperi acest interval, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, susțin surse politice, pentru HotNews.ro. Numai așa se pot menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea stării de alertă care se află în dezbaterea Parlamentului.

Alte amendamente introduse de comsiile de specialitate: 

 • comercianții au obligația de a asigura măști atât personului cât și clienților care intră în magazin
 • Art.3 – (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.
 • telemunca se poate decide, de către angajator, cu consimţământul angajatului
 • (2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.
 • Art.2 – Măsurile instituite de prezentap lege includ restrângeri temporare și,după caz, graduale, ale exercițiului unor drepturi expres prevăzute de prezenta lege și în limitele prevăzute de aceasta.
 • (21) Măsurile prevăzute de prezenta lege se pot institui diferenţiat, conform legii, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ, grup de localităţi sau localitate din judeţ.
 • Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare.
 • Art. 6 – Pe durata stării de alertă posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie si conducere, pot fi ocupate defuncţionari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătăţiişi încetează de drept Ia data încetării stării de alertă
 • Managerii de spital sau alți șefi de instituții pot fi suspendați din funcție, doar dacă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.
 • Art.7 – (1) Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID- 19, pot fi suspendate din funcţii persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
 • (2) Posturile devenite vacante temporar prin aplicarea suspendării prevăzută la alin . (1) pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs, prin ordin al ministrului sănătății
 • (3) Suspendarea din funcție dispusă în condițiile alin. (1) și numirea dispusă în condițiile alin. (2) încetează de drept la încetarea stării de urgență.

1 COMENTARIU

 1. Aceasta caricatura de parlament supradimensionat si fara vreo aplicare de a legifera pentru tara, care isi aroga si rolul executivului dar si cel judecatoresc este o plaga pentru societatea romaneasca ce trebuie anihilata . Romania este o republica semi prezindetiala si nu parlamentara. Intotdeauna trebuie sa existe in situatii de criza un factor decizional in persoana presedintelui tarii , in cazul de fata., si nu o gloata de imbuibati , hoti , impostori si straini de interesele romanilor. Ne-am lamurit cum este cu lupii pusi sa pazeasca stana de oi. Numai o dictatura militara mai poate trimite toti tradatorii de tara la lada de gunoi a istoriei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here