Punct de inflexiune în pandemie: omenirea intră în faza bătăliei cu natura endemică a Covid. Cum va fi viaţa în „noul coronormal”

Sursa: Pixabay

„Până și minunile au limitele lor. Vaccinurile împotriva coronavirusului au sosit mai repede și au funcționat mai bine decât mulți ar fi îndrăznit să spere. În lipsa lor, pandemia amenința să curme peste 150 de milioane de vieți. Și totuși, a devenit limpede că așteptarea vaccinurilor să termine de tot cu covid-19 este una greșită. În schimb, boala va circula ani buni și pare să devină endemică. Când covid-19 a lovit pentru prima, guvernele au fost late prin surprindere. Acum trebuie să se gândească la ce va urma”, scrie The Economist.

<< Nu este nicio exagerare să numim vaccinarea un miracol. La puțin mai mult de un an după ce virusul a fost depistat pentru prima dată, medicii au administrat deja 148 de milioane de doze. În Israel, campionul mondial la vaccinare, internările în spital în rândul celor cu vârsta sub 60 de ani, care nu au primit o doză, sunt mai mari ca niciodată. În schimb, printre cei de peste 60 de ani care au fost vaccinați, internările sunt deja cu aproape 40% sub vârful lor de la mijlocul lunii ianuarie și vor continua să scadă. Deși vaccinurile nu reușesc să prevină toate cazurile ușoare și asimptomatice de covid-19, ele par să-i scape pe pacienți de moarte și de cele mai severe forme ale infecției, lucru care și contează cu adevărat. Dovezile timpurii sugerează că și unele vaccinuri opresc răspândirea virusului. Acest lucru ar încetini foarte mult pandemia și, astfel, ar face mai ușoară diluarea blocajelor, fără a provoca o creștere a cazurilor care copleșesc unitățile de terapie intensivă. Aceste constatări și multe altele se vor consolida în următoarele câteva luni, pe măsură ce vor apărea mai multe date.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor veștilor bune, coronavirusul încă nu a terminat-o cu omenirea. Covid-19 va continua să circule pe scară largă. Se crede tot mai mult că virusul își va găsi probabil un cămin permanent în oameni, iar acest lucru are implicații profunde asupra modului în care guvernele trebuie să răspundă.

Unul dintre motivele pentru care coronavirusul va persista este acela că fabricarea și distribuirea de suficient vaccin pentru protejarea celor 7,8 miliarde de oameni din lume este o sarcină herculeană. Nici măcar Marea Britanie, care vaccinează populația într-un ritm mai rapid decât orice altă țară mare, nu va termina cu cei de peste 50 de ani până în luna mai. În plus, potența unei doze se poate estompa, făcând necesară amplificarea. În afara lumii bogate, 85% dintre țări nu au început încă programele de vaccinare. Până când miliardele de oameni care locuiesc în ele vor fi simțit înțepătura unui ac, lucru care nu se va petrece până în 2023, ei vor rămâne combustibilul pentru virus.

Un alt motiv pentru persistența covid-19 este acela că, chiar dacă vaccinurile fac sars-cov-2 mai puțin infecțios și protejează oamenii de moarte, noile variante virale anulează o parte din treaba bună pe care o fac. În primul rând, variantele de succes sunt mai infecțioase – de la 25 la 40%, în cazul b.1.1.7, care a fost găsită pentru prima dată în Marea Britanie. Infecția este guvernată de matematica amețitoare a creșterii exponențiale, astfel încât cazurile și decesele se acumulează rapid chiar dacă varianta nu mai este mortală. Pentru a obține un anumit nivel de suprimare virală, este necesară o distanțare socială mai grea.

În plus, noile variante pot rezista vaccinurilor actuale. Cele găsite în Brazilia și Africa de Sud pot învinge, de asemenea, imunitatea dobândită de la o infecție anterioară cu covid-19. Speranța este că astfel de cazuri vor fi mai ușoare, deoarece sistemul imunitar a fost pregătit de prima întâlnire cu boala. Chiar dacă ar fi aşa, virusul va continua să circule, găsind persoane neprotejate și – pentru că așa fac virusurile – să evolueze spre noi tulpini, dintre care unele vor fi mai bune în evitarea apărărilor pe care societățile le-au montat împotriva lor.

Și al treilea motiv pentru care sars-cov-2 va persista este că o mulțime de oameni vor alege să rămână o țintă, prin refuzul vaccinării. Un total de 10 milioane de britanici sunt vulnerabili la boală, din cauza vârstei sau a condițiilor de bază. Modelarea sugerează că, dacă doar 10% dintre aceștia refuză să fie vaccinați și dacă distanțarea socială ar fi abandonată în timp ce virusul ar putea încă circula la niveluri ridicate, atunci ar rezulta o creștere extraordinară a infecțiilor și a deceselor.

În realitate, ponderea populației globale care rămâne nevaccinată este probabil să fie mult mai mare de atât. Vaccinurile nu sunt încă autorizate pentru copii. Comunitățile minoritare din multe țări, cele mai vulnerabile la infecții, tind să aibă mai puțină încredere în guvern și în instituția medicală. Chiar și dintre îngrijitori, până la jumătate refuză vaccinarea, în ciuda faptului că au văzut direct ravagiile făcute covid-19. Cu noile variante, aproximativ 80% din populația generală trebuie să fie imună pentru ca o persoană infectată, în medie, să transmită boala la mai puțin de un contact, pragul la care epidemia dispare. Aceasta va fi o ştachetă înaltă.

Iată de ce, guvernele trebuie să înceapă raportarea la covid-19 ca la o boală endemică. Astăzi o tratează ca pe o urgență care va trece. Pentru a vedea în ce fel diferă acele moduri de gândire, luați în considerare Noua Zeelandă, care a încercat să scape de covid ţinându-şi închisă uşa. În acest fel, a menținut decesele înregistrate până la un nivel de doar 25, dar o astfel de politică draconică nu are sens dacă e să rămână o modalitate permanentă de apărare: Noua Zeelandă nu este Coreea de Nord. Pe măsură ce locuitorii vulnerabili sunt vaccinaţi, țara lor va fi supusă unei presiuni crescânde pentru a-și deschide granițele – și, prin urmare, pentru a începe să tolereze infecțiile endemice cu covid-19 și decesele.

În întreaga lume, guvernele vor trebui să stabilească când și cum să treacă de la măsuri de urgență la politici care sunt durabile din punct de vedere economic și social, pe termen nelimitat. Tranziția va fi dură, din punct de vedere politic, în locuri care au investit mult în a nu se elibera de covid. Şi niciunde mai mult ca în China, unde vaccinarea este lentă. Partidul Comunist a definit fiecare caz de covid-19 ca inacceptabil, iar circulația pe scară largă a bolii ca pe un semn al decadenței democrațiilor occidentale.

Noul coronormal

Adaptarea la viața cu covid-19 începe cu știința medicală. A început deja lucrul pentru modificarea vaccinurilor, cu scopul de a conferi protecție împotriva variantelor. Acest lucru ar trebui să fie însoțit de o supraveghere mai mare a mutațiilor care se răspândesc și de o accelerare a aprobărilor de reglementare pentru injecţiile de rapel. Între timp, vor fi necesare tratamente pentru a salva mai mulți dintre cei care contractează şi fac forme grave. Cel mai bun rezultat ar fi o combinație de imunitate dobândită, injecţii de rapel regulate cu vaccinuri modificate și un meniu de terapii pentru a ne asigura că covid-19 ajunge să pună rareori viaţa în pericol. Dar acest rezultat nu este garantat.

În măsura în care medicina, singură, nu poate preveni focarele letale de covid-19, povara va cădea și asupra comportamentului. Dar, mai degrabă decât închiderile naționale și închiderile școlare de luni de zile, care au un preț uriaș, responsabilitatea ar trebui să revină mai mult asupra persoanelor. Obiceiuri precum purtarea măștii pot deveni parte a vieții de zi cu zi. Pașapoartele de vaccinare și restricțiile în spațiile aglomerate ar putea deveni obligatorii. Oamenii vulnerabili vor trebui să păstreze o mare vigilență. Cei care refuză vaccinarea se pot aștepta la educație și încurajare pentru sănătate, dar la o protecție limitată. Dorința oamenilor de a-și trăi viața va fi în cele din urmă greu de ţinut în frâu, chiar și în autocrații precum China, care ar putea fi reticente să renunţe la toleranța zero.

Persistența infecțiilor acute și a „covidului lung” cronic și debilitant înseamnă că următoarea etapă a pandemiei sună sumbru. Dar, chiar dacă covid-19 nu a fost pus complet tras pe dreapta, situația este mult mai bună decât ceea ce ar fi putut fi. Iar meritul pentru asta revine științei medicale. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here