Punctele de ruptură: Zonele care simt cel mai dureros schimbările climatice

Sursa: Pixabay

Raportul Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) concluzionează, în premieră, că oamenii sunt, fără echivoc, responsabili de încălzirea globală și indică zonele în care impactul este cel mai mare, notează The Economist.

<< Catastrofele climatice au devenit profunde și accelerate în ultimele luni. În iunie, un val de căldură fără precedent a explodat în nord-vestul Pacificului, creând condițiile pentru incendii devastatoare. În iulie, inundațiile extreme din centrul Chinei au ucis peste 30 de persoane. În august, incendii letale au învăluit Turcia și Grecia. În acest context, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – organismul susținut de ONU, care oferă opinii științifice pe această temă – și-a lansat, luni, ultimul raport. Publicat la opt ani de la predecesorul document, cel apărut recent este cea mai cuprinzătoare examinare recentă a științei fizice privind schimbările climatice.

Unul dintre cele mai remarcabile lucruri cu privire la raport rezidă în volumul de dovezi concrete. Când IPCC a compilat ultimul său mare raport, în 2013, s-a referit la doar trei studii care leagă evenimentele meteorologice extreme de creșterea temperaturilor. Pentru cel mai recent raport, experții au putut evalua sute de astfel de studii de atribuire a evenimentelor. Extinderea informațiilor observaționale, în ultimii opt ani, echivalează aproape cu o nouă disciplină științifică și permite încorporarea dovezilor empirice în cercetare, alături de teorii și modele. Acest lucru consolidează înțelegerea proceselor fundamentale și, prin urmare, ar trebui să îmbunătățească previziunile făcute pentru anii următori.

De asemenea, arată cum lumea este deja remodelată. Dintre cele 45 de regiuni în care IPCC împarte lumea (reprezentată în diagramă prin hexagoane – vezi link spre art. orig – n.tr.), 41 au suferit în mai multe cazuri de temperaturi extrem de ridicate, începând cu anii 1950. În două zone, centrul și estul Americii de Nord, nu a existat un semnal copleșitor, iar oamenii de știință nu au putut cădea de acord cu privire la ceea ce se întâmpla. În altele două (conul sudic al Americii de Sud și Africa centrală) dovezile nu erau suficient de fiabile sau suficient de ample pentru a susține vreo concluzie fermă. Pentru mai mult de jumătate din regiunile care s-au încălzit, oamenii de știință au acum „mare” încredere că oamenii au contribuit la încălzire – adică nu s-ar fi produs fără ca gazele cu efect de seră să fie pompate în atmosferă, în mare parte prin arderea combustibililor fosili. Raportul concluzionează, pentru prima dată, că este „fără echivoc faptul că influența umană a încălzit atmosfera, oceanul și uscatul”. Acesta este un pas înainte însemnat de la cel de-al doilea raport al IPCC, publicat în 1995, care spunea doar cu titlu provizoriu că „echilibrul dovezilor sugerează o influență umană perceptibilă asupra climatului global”.

Multe părți ale lumii au înregistrat, de asemenea, precipitații mult mai abundente (în special în centrul și estul Americii de Nord și în cea mai mare parte a Europei și Asiei, precum și în sudul Africii); în altele, s-a observat mai multă secetă. Deși impactul activității umane nu este la fel de clar ca în cazul temperaturilor ridicate, influența umană a făcut probabil mai frecvente „evenimente compuse” – precum valurile de căldură observate împreună cu secetele sau inundațiile provocate atât de ploaie, cât și de creșterea nivelului mării.

Constatările IPCC ar trebui să aibă mai multe consecințe. Reprezentanți guvernamentali din 195 de țări au luat la cunoștință, ceea ce face mai dificilă ignorarea lor de către factori de decizie. Datele clare cu privire la efectele schimbărilor climatice ar trebui să constituie un semnal  de alarmă pentru țările bogate, în a le ajuta pe cele sărace să se adapteze mai bine la planeta încălzită. Toată lumea trebuie să facă mai mult pentru a atenua încălzirea pe mai departe. Iar concluzia fermă a raportului, că activitatea umană a schimbat deja planeta, întărește ideea că oamenii pot ajuta la modelarea viitorului ei. Summitul ONU privind clima, care se desfășoară la Glasgow în noiembrie, are agenda sa. >>

Bun venit în viitor. Următoare provocare dramatică a climei: relocarea națiunilor din Pacificul de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here