Rabin din Ierusalim, acuzat că ar fi misionar creștin sub acoperire

Un bărbat din Ierusalim care a lucrat câțiva ani ca rabin și a trăit cu familia într-o comunitate ultraortodoxă a fost acuzat că și-a declarat în mod fals apartenența la această religie, fiind, de fapt, un misionar creștin sub acoperire din New Jersey.

Beyneynu, o organizație care monitorizează activitatea misionară în Israel, a spus că bărbatul purta haine tradiționale ultraortodoxe și chiar a organizat ceremonii de căsătorie pentru cuplurile evreiești, pe care a încercat în secret să le convertească, relatează The Guardian, citat de Digi24.

„Familia a fost supravegheată de cel puțin șapte ani”, a declarat pentru presa locală Shannon Nussan, investigator din Beyneynu.

Ea a spus că în 2014 bărbatul a fost confruntat de membrii organizației, dar a „dispărut” fără urmă, iar ulterior s-a reinstalat împreună cu soția și copiii lor într-un alt cartier. Odată stabilită acolo, familia „s-a integrat în comunitatea ultraortodoxă și a început o viață nouă, dar aparent una plină de minciuni”, a mai spus Shannon Nussan.

Soția bărbatului, a spus Nussan, a promovat iudaismul pe rețelele sociale, dar „a scos în față teorii din creștinism”. Femeia a murit anul trecut și a fost înmormântată la Ierusalim într-o ceremonie funerară evreiască, a mai spus Nussan.

Mulți oameni din Israel consideră conversia evreilor o amenințare pentru populația globală relativ mică a acestei religii, dar și la statutul lor demografic majoritar în țară. În timp ce legile țării nu interzic prozelitismul, este, totuși, interzis să încerci convertirea unei persoane sub 18 ani fără consimțământul unui părinte sau să oferi daruri materiale în schimbul convertirii.

Bărbatul a negat acuzațiile.

„E o minciună. M-am născut evreu”, a spus el. Cu toate acestea, a recunoscut că a lucrat ca misionar în urmă cu șapte sau opt ani, dar că între timp s-a „pocăit”.

Behadrei Haredim, un site ultraortodox care a difuzat prima dată informația, a afirmat că incidentul „a explodat” în urmă cu o săptămână, după ce fiica bărbatului, în vârstă de 13 ani, i-a spus unui coleg de clasă că Iisus „îi acceptă pe toți, chiar dacă greșesc”.

Incidentul a provocat în comunitate „un mare șoc”.

Behadrei Haredim a afirmat că familia a emigrat în Israel din SUA cu documente falsificate, pretinzând a fi descendenți ai unor supraviețuitori ai Holocaustului. Conform legislației israeliene, toți evreii, indiferent de locul de naștere, pot dobândi cetățenia.

Site-ul a spus că dovezile împotriva bărbatului și a familiei sale vor fi transmise ministerului de interne „din moment ce familia a imigrat în Israel în mod fraudulos”. „Din informațiile noastre, se pare că nu există nicio dovadă că familia are rădăcini evreiești”, a mai titrat Behadrei Haredim.

Mai multe organizații caritabile evanghelice sunt active în Israel, dar spun că sunt împotriva inițiativelor misionare, dar că unii le desfășoară în secret

Guvernul israelian a fost criticat pe plan intern pentru relația sa strânsă cu organizațiile evanghelice din SUA. Unele dintre aceste grupuri susțin țara atât din punct de vedere politic, cât și cu fonduri.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here